Mersul pe jos ar putea preveni deteriorarea creierului la bătrâneţe

Plimbările pe o distanţă de cel puţin şase mile (9,6 kilometri) pe săptămână ar putea fi singurul lucru pe care oamenii îl pot face pentru a preveni micşorarea creierului şi apariţia demenţei, potrivit unui studiu american.

167 afișări
Imaginea articolului Mersul pe jos ar putea preveni deteriorarea creierului la bătrâneţe

Mersul pe jos ar putea preveni deteriorarea creierului la bătrâneţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiul realizat la Pittsburgh, pe un eşantion de circa 300 de persoane, a arătat că oamenii care merg cel puţin 9,6 kilometri pe săptămână se confruntă în mai mică măsură cu problema micşorării creierului, care apare la bătrâneţe, faţă de cei care merg mai puţin pe jos.

"Mărimea creierului se micşorează la vârsta adultă târzie, ceea ce poate cauza probleme de memorie. Rezultatul studiului nostru ar trebui să încurajeze persoanele în vârstă să practice exerciţii fizice, ca strategie promiţătoare pentru prevenirea demenţei şi Alzheimer-ului", a spus Kirk Erickson, de la Universitatea Pittsburgh, care semnează studiul, apărut în publicaţia Neurology.

Boala Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă, omoară încetul cu încetul celulele creierului, însă s-a demonstrat că activităţi precum mersul pe jos măresc volumul creierului.

Erickson şi colegii lui au studiat 229 de voluntari care nu aveau demenţă şi care ţineau evidenţa plimbărilor pe care le făceau. După nouă ani, cercetătorii le-au scanat creierele, pentru a vedea ce volum aveau, şi după încă patru ani i-au testat să vadă dacă au afecţiuni cognitive sau demenţă.

Astfel, ei au descoperit că cei care mergeau în medie de la 9,6 la 14,5 kilometri pe săptămână reduceau la jumătate riscul de a avea probleme cu memoria.

"Rezultatele noastre corespund datelor potrivit cărora aerobicul induce o cascadă de celule ce ar putea să mărească volumul de materie cenuşie", a constatat echipa de cercetători.

Cercetătorii au mai spus că este nevoie de mai multe studii cu privire la efectele exerciţiilor fizice asupra demenţei, dar în absenţa vreunui tratament eficient pentru Alzheimer, mersul pe jos ar putea fi singurul lucru pe care oamenii îl pot face şi care i-ar putea ajuta pe termen lung.

În prezent, niciun medicament nu poate stopa dezvoltarea Alzheimer-ului, care afectează peste 26 de milioane de oameni în întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici