Mormântul Cleopatrei şi al lui Marc Antoniu ar putea fi găsit cu un radar

Arheologii ce caută mormântul reginei Cleopatra a Egiptului şi al generalului roman Marc Antoniu cred că există trei locuri în care acesta s-ar putea afla, după ce au analizat o zonă din Alexandria cu ajutorul unui radar, a anunţat Consiliul superior pentru antichităţi egiptene.

1964 afișări
Imaginea articolului Mormântul Cleopatrei şi al lui Marc Antoniu ar putea fi găsit cu un radar

Mormântul Cleopatrei şi al lui Marc Antoniu ar putea fi găsit cu un radar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O echipă coordonată de şeful acestui consiliu, Zahi Hawass, şi de Kathleen Martinez, expert în egiptologie din Republica Dominicană, este de părere că există trei posibile locaţii în care s-ar putea afla mormântul celebrilor amanţi ai antichităţii, în apropierea unui templu din partea de vest a oraşului Alexandria.

Echipa de arheologi, care au început acest proiect în urmă cu trei ani, va efectua săpături în cele trei locaţii începând de săptămâna viitoare.

Cu ajutorul unui radar, experţii au descoperit templul Tasposiris Magna, ridicat în onoarea zeiţei antice Isis în epoca greco-romană.

"Există unele dovezi istorice, care apar în scrierile lui Plutarh, ce indică faptul că Marc Antoniu şi Cleopatra au fost îngropaţi împreună", a declarat Kathleen Martinez.

Până în prezent, arheologii au descoperit în 27 de morminte din zonă doar 10 mumii de nobili egipteni, ceea ce i-a făcut să spere că mormântul legendarului cuplu s-ar putea afla în apropiere.

Câteva monede bătute cu chipul Cleopatrei şi al lui Alexandru cel Mare au fost descoperite în zonă. Alte 22 de monede din bronz prezintă doar chipul din profil al celebrei regine din Egiptul antic.

Aceste monede, dar şi un bust din alabastru, indică faptul că fosta regină era foarte frumoasă, a precizat Zahi Hawass, dezminţând astfel afirmaţiile unor istorici care au susţinut că aceasta era foarte urâtă.

În 2007, un studiu condus de cercetătorii Universităţii din Newcastle (Marea Britanie) a concluzionat, după analiza unei monede romane bine conservate, că frumuseţea reginei Cleopatra a fost exagerată de legende.

Mormântul Cleopatrei ar constitui una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din Egipt de la mormântul lui Tutankhamon, care a fost găsit în 1922, de britanicul Howard Carter.

Cleopatra şi Marc Antoniu, unul dintre cele mai celebre cupluri din istorie, s-au sinucis după bătălia de la Actium, care îi va asigura lui Octavian controlul Imperiului Roman şi, implicit, al Egiptului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici