NASA a descoperit cauza scurgerilor de hidrogen la rezervorul navetei Endeavour

Inginerii de la NASA consideră că au determinat cauza scurgerilor de hidrogen, care au determinat amânarea în două rânduri a lansării navetei spaţiale Endeavour, potrivit unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Americane.

60 afișări
Imaginea articolului NASA a descoperit cauza scurgerilor de hidrogen la rezervorul navetei Endeavour

NASA a descoperit cauza scurgerilor de hidrogen la rezervorul navetei Endeavour (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O placă a rezervorului extern al navetei, pe care este ataşată conductă de evacuare (parte din dispozitivul de protecţie - preaplin - pentru evacuarea automată a hidrogenului lichid care depăşeşte un anumit nivel din rezervor), a fost ajustată deficitar, cauzând o mică scurgere în timpul umplerii rezervorului, a explicat John Shannon, responsabil cu programele spaţiale ale navetelor americane, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial NASA. 

Echipele de tehnicieni de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, în apropiere de Cape Canaveral, vor începe demontarea conductei de evacuare. Luni, inginerii au verificat din nou dimensiunile exacte ale plăcii ataşate de rezervorul extern şi au efectuat o nouă verificare a etanşeităţii acestuia la temperatura ambiantă.

Ei se pregătesc să efectueze o nouă verificare peste 10 zile, în condiţii reale, pentru a vedea dacă reparaţiile au avut succes. Astfel, verificarea va consta în umplerea rezervorului extern cu aproape două milioane de litri de hidrogen lichid (80%) şi de oxigen lichid (20%), la temperatură foarte joasă. Acest test de alimentare a rezervorului va confirma succesul reparaţiilor sau va conduce la cea de-a treia amânare a lansării navetei Endeavour.

Scurgerea de hidrogen lichid, care s-a produs în acelaşi loc de fiecare dată, a determinat NASA să anuleze lansarea navetei Endeavour pe 13 iunie şi pe 17 iunie.

Dacă totul va decurge conform planurilor inginerilor, Endeavour va fi lansată pe 11 iulie de la Centrul Spaţial Kennedy, la ora 23.39 GMT şi va avea la bord şapte astronauţi, care vor zbura către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru o misiune de 16 zile.

După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar şapte zboruri, înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, prevăzută pentru septembrie 2010, punând astfel capăt unui program spaţial ce a durat aproape 30 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici