COMUNICAT  Obezitatea creşte în rândul românilor. Rezultatele obţinute de cei care au apelat la un balon gastric unic în lume

1036 afișări
Imaginea articolului Obezitatea creşte în rândul românilor. Rezultatele obţinute de cei care au apelat la un balon gastric unic în lume

Bucureşti, 4 ianuarie 2023: Obezitatea a devenit o problemă reală în România: aproape 60% dintre români sunt supraponderali sau chiar obezi, conform datelor făcute publice de OMS în 2022. Deşi percepută ca o problemă estetică, obezitatea este mult mai gravă, având numeroase patologii asociate: boli cardiovasculare, diabet, apnee de somn, dar şi probleme psihologice, toate acestea afectând mult calitatea vieţii. Astfel, necesitatea de a avea un indice de masă corporală normal este obligatorie, iar chirurgia bariatrică şi baloanele gastrice pot fi soluţia pentru unii pacienţi.

Persoanele care doresc să slăbească, dar nu pot face acest lucru prin dietă şi nici nu doresc sau nu pot fi supuse unei intervenţii chirurgicale, au o alternativă: un balon gastric unic în lume. Este vorba despre un dispozitiv medical inovator care nu necesită intervenţie chirurgicală, endoscopie sau anestezie. Balonul, sub forma unei capsule, este înghiţit în timpul unei scurte vizite de 15 minute la medic, în ambulatoriu, şi este eliminat în mod natural prin tractul digestiv, aproximativ 16 săptămâni mai târziu.

După un an de când Allurion este disponibil pentru pacienţii din România, rezultatele sunt încurajatoare: aproape 300 de persoane au apelat la el, dintre care 70% sunt femei şi 30% bărbaţi. Cel mai tânăr pacient care a folosit acest dispozitiv medical, cu acordul părinţilor, are 14 ani, iar cel mai în vârstă, 70 de ani. În total, aceste persoane au slăbit aproximativ 2,000 de kg.

Prima pacientă care a beneficiat de acest balon gastric în România este chiar un medic chirurg, membru în echipa Doctor Dejeu, specializată pe chirurgie bariatrică şi metabolică. Procesul de plasare al balonului şi feedback-ul pacientei au fost documentate audio şi video pentru ca şi alte persoane să poată înţelege cât mai bine în ce constă procedura, dacă vor opta pentru ea.

La nivel internaţional, peste 100,000 de persoane din peste 60 de ţări au apelat la acest dispozitiv medical şi, astfel, greutatea pacienţilor a scăzut cu 1,300 de tone. Brandul este lider de piaţă, cu cele mai multe baloane gastrice vândute în lume, în 2021. Inovaţia care a schimbat vieţile unui număr atât de mare de persoane, sau chiar le-a salvat, a început acum 13 ani, în 2009, când doi studenţi la medicină şi-au propus să regândească lupta cu obezitatea. Ani de cercetare au dus la dezvoltarea acestui dispozitiv medical care devine din ce în ce mai popular şi la noi în ţară şi care reprezintă o experienţă de slăbire la 360 de grade, prin întregul set de instrumente pe care-l conţine - terapie digitală şi programe de schimbare a comportamentului (aplicaţia mobilă Allurion, cântarul conectabil şi ceasul de monitorizare a sănătăţii).

 

Cum se plasează balonul care nu necesită o intervenţie chirurgicală sau endoscopie?

Balonul Allurion este plasat cu ajutorul unui medic, într-un cabinet de radiologie. Membrana sa din poliuretan, mult mai subţire şi mai flexibilă decât a baloanelor gastrice din silicon, este pliată meticulos într-o capsulă vegetală care se va dizolva în siguranţă în tractul digestiv. Balonul este conectat la un cateter subţire pentru a facilita poziţionarea acestuia în stomac şi pentru a permite umplerea. 99,9% dintre pacienţi înghit cu succes capsula.

Capsula se dizolvă şi balonul se umple în stomac

Apoi, medicul umple balonul cu lichid, prin cateter. Când cateterul este îndepărtat, supapa de umplere se închide etanş. Pelicula balonului este suficient de puternică pentru a rămâne în stomac aproximativ 16 săptămâni. După această perioadă, balonul gastric se goleşte în mod natural şi se elimină prin tractul digestiv, prin scaun.

Care sunt rezultatele şi beneficiile folosirii Allurion?

În medie, pacienţii pierd 10-15% din greutatea corporală totală. Sunt persoane care ajung şi la 20%, dar totul depinde de starea pacientului şi de determinarea acestuia.

La patru luni de la plasarea balonului, calitatea generală a vieţii pacienţilor este îmbunătăţită semnificativ, inclusiv condiţia fizică, stima de sine, viaţa sexuală şi bunăstarea la locul de muncă.

Pentru mai multe detalii: Andreea Retea | PR Consultant | 0723.619.910

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici