Ţesutul adipos brun, specific bebeluşilor, îi poate ajuta pe adulţi să slăbească

Ţesutul adipos brun, care are un rol activ în arderea caloriilor şi în reglarea metabolismului la bebeluşi, există şi în organismul adulţilor, această descoperire putând sta la baza unor tratamente eficiente împotriva obezităţii şi a diabetului.

453 afișări
Imaginea articolului Ţesutul adipos brun, specific bebeluşilor, îi poate ajuta pe adulţi să slăbească

Ţesutul adipos brun, specific bebeluşilor, îi poate ajuta pe adulţi să slăbească (Imagine: Mediafax Foto)

Medicii erau convinşi că ţesutul adipos brun - fluid - nu există decât la copii şi că el dispare în totalitate la vârsta adultă.

Acest studiu a fost publicat în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi relevă nu doar faptul că această "grăsime bună" este prezentă în organism şi la vârsta adultă, ci şi că ea rămâne în continuare activă.

Ronald Kahn, de la facultatea de medicină a Universităţii Harvard, principalul autor al studiului, consideră că medicii au de acum înainte "o nouă ţintă importantă" în ceea ce priveşte punerea la punct a unor tratamente eficiente împotriva obezităţii şi a diabetului.

Ţelul declarat al medicilor este găsirea unui mijloc de stimulare a formării ţesutului adipos brun în organism, pentru a controla mai bine greutatea corporală şi îmbunătăţi metabolismul glucozei.

Oamenii de ştiinţă au descoperit diferenţe importante la voluntarii participanţi la acest studiu, în ceea ce priveşte ţesutul adipos brun, în funcţie de vârstă, concentraţia glucozei din sânge şi greutatea corporală.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.972 de pacienţi şi a relevat faptul că cei mai tineri dintre voluntari aveau, în general, cele mai mari concentraţii de ţesut adipos brun în organism.

Totodată, cercetătorii au aflat că acest tip de grăsime este mai activ în timpul iernii, când temperaturile sunt scăzute, îndeplinindu-şi mai bine funcţia de ardere a caloriilor pentru a produce căldură. Ţesutul adipos brun este prezent în concentraţii mai mari la persoanele adulte svelte, cu o concentraţie medie a glucozei în sânge.

Subiecţilor participanţi la studiu li s-au făcut tomografii - o metodă medicală de scanare care permite obţinerea unei imagini radiografice nete asupra unei secţiuni transversale dintr-un organ sau a întregului organism. Testele au permis identificarea depozitelor importante de ţesut adipos brun la 7,5% dintre femei şi la peste 3% dintre bărbaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici