Tratamentele pentru fertilitate nu provoacă apariţia cancerului ovarian

Tratamentele împotriva infertilităţii nu contribuie la creşterea riscurilor de apariţie a cancerului ovarian, potrivit unui studiu danez, care contrazice teoriile anterioare, care a fost publicat, vineri, în British Medical Journal (BMJ).

151 afișări
Imaginea articolului Tratamentele pentru fertilitate nu provoacă apariţia cancerului ovarian

Tratamentele pentru fertilitate nu provoacă apariţia cancerului ovarian

Cele mai multe dintre cazurile de cancer ovarian sunt provocate de anumite celule epiteliale care îmbracă ovarele, iar specialiştii au crezut mult timp că există o legătură între cancerul ovarian şi ovulaţie, care antrenează cicluri de distrugere - regenerare a acestor celule.

Din acest motiv, tratamentele care stimulează ovulaţia au fost considerate un factor de risc pentru declanşarea cancerului ovarian.

Studiul, condus de Allan Jensen, de la Societatea daneză anticancer, a fost efectuat pe un eşantion de 54.362 de femei care aveau probleme de fertilitate şi care au apelat la serviciile specialiştilor, în perioada 1963 - 1998. Doar 156 dintre ele au dezvoltat forme de cancer ovarian.

Cercetătorii nu au descoperit o creştere a riscului de cancer la femeile care au urmat tratamente împotriva infertilităţii, nici măcar la cele care au urmat peste 10 serii de tratamente sau la cele care nu au rămas însărcinate.

Oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că vor continua această monitorizare, deoarece multe dintre femeile participante la acest studiu nu au ajuns, deocamdată, la vârsta la care se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer ovarian (60 de ani, în medie).

Cancerul ovarian este o maladie care nu are o frecvenţă foarte mare, dar prezintă o rată mică de supravieţuire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici