Un observator lunar chinezesc va deveni operaţional în 2016 în Argentina

Un observator spaţial construit de China în Argentina, în cadrul ambiţiosului program chinezesc de explorare lunară, va deveni operaţional în anul 2016, au anunţat autorităţile de la Buenos Aires.

86 afișări
Imaginea articolului Un observator lunar chinezesc va deveni operaţional în 2016 în Argentina

Un observator lunar chinezesc va deveni operaţional în 2016 în Argentina (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Agenţia chineză însărcinată cu lansarea şi controlul sateliţilor (CLTC) coordonează aceste lucrări în valoare de 300 de milioane de dolari în provincia Neuquen din Patagonia.

China dispune pe teritoriul ei de centre de observare spaţială, dar are nevoie şi de instalaţii de monitorizare spaţială în emisfera sudică, în cadrul programului ei de explorare lunară.

O antenă parabolică cu diametrul de 35 de metri urmează să fie instalată în acel loc până la sfârşitul anului.

Comisia argentiniană pentru activităţi spaţiale (CONAE) a precizat că va avea acces la datele furnizate de noul observator pentru a-şi dezvolta propriile proiecte de cercetări ştiinţifice.

Situl a fost cedat pentru 50 de ani operatorului chinez.

Dosarul acestui proiect a fost examinat miercuri în Congres, iar parlamentarii din opoziţie au protestat, vorbind despre o renunţare la suveranitate în favoarea Chinei.

China intenţionează să plaseze în acest an, pentru prima dată în istoria ei, o sondă pe orbita Lunii, care ar trebui să revină ulterior pe Terra, marcând astfel o nouă etapă în ambiţiosul program spaţial al autorităţilor de la Beijing.

Beijingul consideră costisitorul ei program spaţial ca un simbol al ascensiunii Chinei şi al intrării ei în rândul puterilor mondiale.

Programul spaţial chinez, coordonat de armată, prevede de asemenea instalarea unei staţii permanente pe orbită înainte de 2020 şi, apoi, trimiterea unui astronaut pe Lună.

Un reputat om de ştiinţă, citat de presa oficială chineză, spunea în 2012 că această ţară prevede, totodată, prelevarea unor eşantioane de pe Marte înainte de anul 2030.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici