(P) Fortnite şi Apple zguduie industria de gaming

254 afișări
Imaginea articolului (P) Fortnite şi Apple zguduie industria de gaming

În luna august, lumea gaming-ului a fost în centrul atenţiei. Cea mai importantă ştire a fost disputa dintre Epic Games, compania din spatele popularului joc Fortnite, şi Apple. Deşi jocul în cauză poate rula pe aproape orice dispozitiv – de la telefoane, laptopuri obişnuite până la un gaming laptop de top, Epic Games nu este de acord cu politica realizată de Apple.

Aşadar, compania a dat în judecată Apple la doar câteva momente după ce creatorii iPhone-ului au înlăturat jocul din App Store. Procesul acuză practici comerciale neloiale ale Apple, inclusiv încălcarea regulilor antitrust de stat federale.

Ca urmare a procesului, jucătorii Fortnite nu mai pot actualiza aplicaţia şi nu pot face achiziţii în aplicaţie prin intermediul dispozitivelor mobile Apple, inclusiv iPhone şi iPad.

Cu peste 350 de milioane de jucători, procesul va afecta o mulţime de jucători care au ales sistemul iOS. Matt Hoffmann, avocat Battle Born Injury Lawyers a stat de vorbă cu o televiziune din Las Vegas şi a explicat de ce acest duel este atât de important.

Ce urmăreşte acest proces şi de unde a pornit?

Ceea ce urmăreşte acest proces este o ordonanţă permanentă împotriva Apple, împiedicându-i să oblige dezvoltatorii de aplicaţii şi consumatorii să folosească doar App Store pe platformele mobile. Epic Games nu silicită niciun fel de compensaţii monetare. Ei doresc ca instanţa să declare că practicile Apple sunt ilegale pentru a permite concurenţa echitabilă pentru achiziţiile în cadrul aplicaţiei şi a metodelor de plată.

Istoricul acestui proces începe prin înţelegerea modului în care Apple tratează dezvoltatorii de aplicaţii atunci când vine vorba de platforma mobilă versus platforma computerizată obişnuită. De exemplu, dacă un utilizator descarcă jocul Fortnite pe un computer Mac, poate efectua achiziţii în aplicaţie direct de la Epic Games şi poate plăti acele achiziţii folosind orice metodă de plată disponibilă.

Cu toate acestea, dacă aceştia doresc să facă o achiziţie în aplicaţie în timp ce joacă Fortnite pe un iPhone sau iPad, utilizatorul poate efectua achiziţii în aplicaţie numai prin App Store şi poate plăti acele achiziţii numai prin App Store.

Motivul pentru care această decizie este important este că Apple solicită o taxă de 30% la orice achiziţii făcute prin magazinul lor de aplicaţii. Acesta este motivul pentru care procesul Epic Games – Apple există.

Ce s-a întâmplat înainte de proces şi care sunt următorii paşi?

Pe 13 august, Epic Games a modificat aplicaţia Fortnite, permiţând utilizatorilor să facă achiziţii în aplicaţie prin App Store sau direct prin Epic Games. De exemplu, dacă un jucător ar dori să cumpere 1.000 de „V-Bucks”, aceştia ar costa 9,99 USD prin App Store, dar doar 7,99 USD dacă ar fi cumpărat direct prin Epic Games - acest lucru se datorează faptului că Epic Games nu ar trebui să plătească taxade 30% către Apple pentru achiziţiile făcute prin intermediul platformei lor.

Apple a răspuns retrăgând Fortnite din magazinul de aplicaţii. Utilizatorii noi nu pot descărca aplicaţia, iar utilizatorii existenţi nu îşi pot actualiza aplicaţia şi nu pot efectua achiziţii în aplicaţie. Între timp, contul de dezvoltator Epic Games a fost complet eliminat din App Store. Astfel, utilizatorii iOS nu mai pot descărca absolut nicio aplicaţie creată de către acest dezvoltator.

Epic Games pretinde că controlul Apple asupra App Store reprezintă un monopol, cu încălcarea legilor antitrust de stat şi federale. Răspunsul Apple este că utilizatorii sunt liberi să folosească un ecosistem diferit, iar dezvoltatorii sunt liberi să îşi comercializeze jocurile pe alte platforme dacă nu sunt dispuşi să respecte regulile App Store.

Practic vorbind, Epic Games are o nemulţumire validă. Apple deţine o cotă de piaţă 100% din App Store, ceea ce înseamnă că există o concurenţă zero pentru utilizatorii de produse mobile Apple atunci când vine vorba de aplicaţii şi achiziţii in-app. Aceştia obligă dezvoltatorii să plătească o taxă de 30%, pe care dezvoltatorii o transmit apoi consumatorului. În schimb, plăţile efectuate prin servicii precum PayPal primesc doar o taxă de 3%.

Procesul susţine că aplicaţia iOS pentru Apple pentru iPhone şi iPads încalcă legile federale şi de stat Anti-Trust / Anti-Monopol.

Rămâne de văzut care va fi rezultatul, dar este o bătălie grea pentru Epic Games. Aceştia susţin că Apple a produs o piaţă cu un singur jucător, aşa că trebuie să dovedească faptul că utilizatorii Apple sunt „blocaţi” în acest ecosistem, fără nicio alternativă reală la care să apeleze. Apple va indica faptul că există alte platforme, cum ar fi Android, spunând că nu deţin un „monopol” şi, în schimb, îşi controlează singura marcă şi ecosistemul său.

În acest moment, utilizatorii iOS care nu au dezinstalat Fortnite se pot juca în continuare, însă conţinutul nou lansat de către Epic Games nu va mai fi disponibil pentru aceştia. Epic Games continuă să promoveze alternativele de a juca Fortnite pe alte dispozitive de gaming, inclusiv telefoane şi tablete Android, consolele clasice Xbox şi PlayStation, dar şi laptopuri de gaming.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici