WikiLeaks: Fatah a cerut Israelului să atace Hamas

Membrii Fatah, partidul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-au cerut Israelului să atace mişcarea rivală Hamas în 2007, potrivit telegramelor diplomatice date publicităţii de site-ul WikiLeaks.

13 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Fatah a cerut Israelului să atace Hamas

WikiLeaks: Fatah a cerut Israelului să atace Hamas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentele îl citează pe directorul Shin Bet, serviciul de securitate israelian, afirmând în iunie 2007 faţă de oficiali americani că membri ai Fatah, "demoralizaţi" în faţa forţei crescânde a Hamas, le-au cerut să îi ajute.

"Ne cer să atacăm Hamas", a declarat Yuval Diskin, adăugând: "Sunt disperaţi".

Diskin continuă salutând "relaţia foarte bună de lucru" cu serviciul de securitate al lui Abbas, care împarte cu Shin Bet "aproape toate informaţiile pe care le strânge".

"Ei înţeleg că securitatea Israelului este esenţială pentru supravieţuirea lor în lupta cu Hamas în Cisiordania", adaugă el.

Aceste dezvăluiri ar putea să îl pună în dificultate pe Mahmoud Abbas şi partidul său, Fatah.

Hamas şi Fatah sunt în conflict de la preluarea controlului de către Hamas asupra Fâşiei Gaza în iunie 2007 - la scurt timp după declaraţiile lui Diskin - după ce a înlăturat forţele loiale lui Abbas.

Autoritatea Palestiniană îşi are sediul la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici