ANCOM: Noi obligaţii de informare în cazul apelurilor şi mesajelor cu suprataxă

ANCOM a anunţat miercuri intrarea în vigoare a unor noi obligaţii privind informarea utilizatorilor în legătură cu tarifele pentru apeluri sau mesaje către numere prin care sunt oferite servicii de conţinut cu valoare adaugată - jocuri, concursuri, suport tehnic, horoscop sau aplicaţii pentru mobil.

209 afișări
Imaginea articolului ANCOM: Noi obligaţii de informare în cazul apelurilor şi mesajelor cu suprataxă

ANCOM: Noi obligaţii de informare în cazul apelurilor şi mesajelor cu suprataxă (Imagine: Shutterstock)

"Pentru a evita taxarea nedorită, abuzurile sau fraudele asociate accesării serviciilor cu valoare adăugată, obligaţiile impuse de ANCOM prevăd faptul că utilizatorii trebuie să primească informaţii clare despre tariful aplicabil şi modalitatea de tarifare a apelului sau a mesajelor SMS/MMS de fiecare dată cand li se comunică numărul intern de reţea sau naţional ori codul scurt aferent serviciului cu valoare adăugată (înainte de furnizarea serviciului), precum şi la momentul iniţierii serviciului şi pe parcursul utilizării acestuia", arată Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat.

Astfel, în cazul serviciilor cu valoare adaugată accesate prin apeluri vocale, utilizatorii vor asculta la iniţierea apelului, înainte de livrarea conţinutului, un mesaj de întâmpinare cu informaţii despre tariful aplicabil, modalitatea de tarifare - pe apel sau pe minut, precum şi durata minimă care va fi tarifată, daca este cazul. Dacă utilizatorii accesează astfel de servicii prin trimiterea mai multor mesaje SMS/MMS, ei vor primi din partea furnizorului mesaje cu informaţii despre tariful serviciului cu valoare adaugată, detaliile serviciului şi eventualul tarif al mesajelor de informare.

În cazul serviciilor furnizate prin SMS-uri/MMS-uri recurente, utilizatorii trebuie să fie informaţi asupra faptului că taxarea ulterioară se va realiza fără a mai fi necesare alte acţiuni din partea lor, dar şi asupra frecvenţei primirii mesajelor şi asupra mecanismului de dezabonare. În această situaţie, utilizatorii vor primi din partea furnizorilor mesaje de informare atât înainte de accesarea serviciului şi în procesul de comandă, cât şi pe întregul interval de timp în care serviciul cu valoare adăugată este activat.

"În cazul în care mesajele de informare transmise de furnizori utilizatorilor sunt taxate, costurile acestora nu vor depăşi tarifele pentru apelurile sau SMS-urile/MMS-urile naţionale asociate planului tarifar aplicat fiecărui utilizator", menţionează ANCOM.

Detaliile privind consumul de servicii cu valoare adăugată oferite prin intermediul numerelor interne de reţea sau naţionale, precum şi al codurilor scurte, se vor regăsi pe facturile emise de furnizori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici