Georgia va transforma muzeul lui Iosif Stalin într-un muzeu al represiunilor din perioada stalinistă

Georgia va transforma muzeul consacrat celui mai faimos georgian, Iosif Stalin, într-un muzeu al stalinismului care va pune accentul pe represiunile din epoca dictatorului sovietic, au declarat luni surse oficiale.

223 afișări
Imaginea articolului Georgia va transforma muzeul lui Iosif Stalin într-un muzeu al represiunilor din perioada stalinistă

Georgia va transforma muzeul lui Iosif Stalin într-un muzeu al represiunilor din perioada stalinistă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Muzeul Stalin, situat la Gori (aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Tbilissi), unde s-a născut dictatorul în 1878, "este pur şi simplu incompatibil cu prezentul şi viitorul", a declarat ministrul georgian al Culturii, Nicoloz Rurua, conform imaginilor difuzate de televiziunea georgiană.

"Istoria nu poate fi ştearsă iar această pagină foarte dificilă din memoria ţării noastre trebuie reprezentată în mod corespunzător între aceşti pereţi", a adăugat acesta în cadrul unei vizite la muzeu.

Muzeul şi-a deschis porţile în 1937 în casa mică unde s-a născut "tatăl cel mic al poporului". O structură impunătoare din granit şi marmură a fost construită în 1975 pentru a proteja această casă şi a adăposti o expoziţie ce îl glorifica pe Stalin.

În 2010, regimul pro-occidental al preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili a dărâmat o statuie gigantică a lui Stalin care domina piaţa centrală din Gori încă din 1952, cu un an înaintea morţii dictatorului.

O lege adoptată anul trecut de către Georgia interzice foştilor comunişti şi membri ai KGB să ocupe posturi în funcţiile publice.

O "Zi a ocupării sovietice" este de asemenea sărbătorită în fiecare an îmcepând cu 2011, pentru a comemora invazia din 1921 a Armatei Roşii în Georgia independentă, inclusă ulterior în Uniunea Sovietică.

Goergia are deja un muzeu al Ocupării sovietice la Tbilissi, deschis în 2006.

În fosta Uniune Sovietică şi mai ales în Rusia, muzeele dedicate victimelor represiunilor staliniste sunt foarte rare.

Dictatura lui Iosif Stalin a fost dominată de un regim de teroare şi de execuţii sumare sau trimiterea în lagăre de concentrare a milioane de oameni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici