Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice

Fostul agent rus Aleksandr Litvinenko, decedat la Londra în noiembrie 2006, în urma otrăvirii cu poloniu, lucra la data asasinării sale pentru serviciile de informaţii externe britanice (MI6), de la care primea un salariu lunar de circa 2.000 de lire sterline, relatează Daily Mail în ediţia online.

3 afișări
Imaginea articolului Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice

Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice

Această dezvăluire, pentru care cotidianul britanic citează surse diplomatice şi din cadrul serviciilor de informaţii, reprezintă ultima întorsătură de situaţie în afacerea Litvinenko, aflată la baza unor grave tensiuni în relaţiile dintre Londra şi Moscova.

Principalul suspect în acest caz, rusul Andrei Lugovoi, a recunoscut încă de la începutul anchetei că s-a întâlnit cu Litvinenko în ziua otrăvirii acestuia, la 1 noiembrie, la hotelul Millenium, din Londra. Lugovoi pretinde că Litvinenko ar fi încercat să-l recruteze ca să furnizeze informaţii pentru MI6. El neagă orice implicare în moartea fostului agent rus, susţinând că este transformat într-un "ţap ispăşitor" în acest caz.

El a adăugat că, după părerea sa, serviciile MI6 sunt implicate în această crimă, deoarece agenţii lor ar fi fost nemulţumiţi de modul în care Litvinenko şi-a dezvăluit legăturile cu ei.

Litvinenko, fost agent KGB, devenit un critic acerb al regimului lui Vladimir Putin, a fugit în Marea Britanie în 2000 şi a obţinut azil politic în această ţară, un an mai târziu.

Potrivit surselor citate de Daily Mail, el ar fi fost recrutat de sir John Scarlett, actualul director al MI6, fost agent la Moscova.

Scotland Yard a cerut anul acesta extrădarea lui Lugovoi din Rusia, considerând că există suficiente dovezi ca el să fie pus sub acuzare pentru "otrăvirea deliberată" a lui Litvinenko. Kremlinul a respins însă cererea, în iulie, ceea ce a dus la expulzarea a patru diplomaţi ruşi de la Londra şi la o măsură de retorsiune similară, din partea Moscovei.

Soţia lui Litvinenko, Marina, care trăieşte şi ea în Marea Britanie, a respins infomaţiile că soţul ei ar fi lucrat pentru MI6.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici