Proiect de declaraţie în Consiliul de Securitate, privind reprimarea protestelor din Myanmar

Ambasadorii celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU au ajuns miercuri la un acord privind principalele puncte ale unui proiect de declaraţie care denunţă reprimarea protestelor din Myanmnar, dar care nu are caracter coercitiv, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Proiect de declaraţie în Consiliul de Securitate, privind reprimarea protestelor din Myanmar

Proiect de declaraţie în Consiliul de Securitate, privind reprimarea protestelor din Myanmar

Ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad, a declarat că reprezentanţii Consiliului de Securitate urmau să se reunească joi dimineaţă pentru a analiza răspunsurile guvernelor lor, exprimându-şi speranţa că vor obţine o aprobare formală a textului.

Începută miercuri după-amiază, reuniunea a fost întreruptă pentru a permite recitirea textului de către trei state occidentale membre permanente ale Consiliului de Securitate (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie).

Textul a fost deja modificat faţă de prima versiune propusă vineri de aceste trei state, la cererea Chinei, principalul aliat al statului Myanmar. Prima versiune propunea "condamnarea" represiunilor care au provocat moartea a 13 persoane, potrivit unui bilanţ oficial.

În varianta modificată, textul "denunţă ferm reprimarea violentă de către Guvernul birman a manifestaţiilor paşnice, inclusiv utilizarea forţei împotriva reprezentanţilor religioşi" şi face apel la junta militară să elibereze deţinuţii politici, printre care şi liderul opoziţiei democratice, Aung Sang Suu Kyi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici