Putin are aliaţi de încredere în Asia. Noul preşedinte al Turkmenistanului cere întărirea legăturilor cu Rusia, în prima vizită oficială

  • Noul preşedinte al Turkmenistanului, Serdar Berdymukhamedov, a cerut vineri, în timpul unei întâlniri la Kremlin cu preşedintele Vladimir Putin, întărirea legăturilor cu partenerul "strategic" Moscova.
  • Întâlnirea a avut loc în contextul în care Putin caută noi pieţe şi speră să consolideze legăturile cu ţări din Africa şi Asia, în timp ce Occidentul loveşte Moscova cu sancţiuni fără precedent din cauza intervenţiei în Ucraina.
  • Aceasta a fost prima vizită în străinătate în calitate de preşedinte pentru Berdymukhamedov, în vârstă de 40 de ani, care a fost ales ca lider al acestei ţări din Asia Centrală, bogată în gaze, în martie, după ce tatăl său, Gurbanguly Berdymukhamedov, a demisionat.
2592 afișări
Imaginea articolului Putin are aliaţi de încredere în Asia. Noul preşedinte al Turkmenistanului cere întărirea legăturilor cu Rusia, în prima vizită oficială

Turkmenistanul ex-sovietic nu tolerează nici opoziţie politică, nici presă liberă, scrie France 24.

"Legăturile noastre bilaterale sunt în creştere", a declarat Berdymukhamedov în urma discuţiilor cu Putin, subliniind în special "egalitatea şi deschiderea" acestora.

"Ţările noastre au suficient potenţial pentru a consolida comerţul şi investiţiile reciproce", a spus el.

De asemenea, el s-a declarat "convins că această întâlnire va da un impuls semnificativ parteneriatului strategic" dintre Moscova şi Ashgabat.

Putin, care l-a întâmpinat pe preşedintele turkmen cu o îmbrăţişare, a lăudat "discuţiile lor substanţiale care au avut loc într-o atmosferă prietenoasă, de afaceri".

El a spus că în timpul discuţiilor s-a acordat o "atenţie deosebită" cooperării în domeniul energiei.

Putin i-a acordat lui Berdymukhamedov Ordinul Prieteniei, una dintre cele mai înalte distincţii de stat din Rusia.

Cei doi lideri au semnat, de asemenea, o declaraţie privind consolidarea legăturilor dintre Turkmenistan şi Rusia, într-o perioadă de izolare tot mai mare pentru Moscova după intervenţia sa militară în Ucraina.

Berdymukhamedov, care a beneficiat de o ascensiune profesională fulminantă în ultimii ani, a câştigat alegerile anticipate din martie, învingând candidaţi rivali simbolici.

Tatăl său, în vârstă de 64 de ani, a declarat în februarie că pune capăt unei domnii de 15 ani, care a început după moartea subită a liderului fondator al Turkmenistanului, Saparmurat Niyazov, pentru a permite "liderilor mai tineri" să guverneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici