Rusia se opune unui nou proiect de rezoluţie ONU privind Siria pe care îl consideră "dezechilibrat"

Moscova se opune unui nou proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Siria, pe care îl consideră "dezechilibrat", în special pentru că nu conţine un apel la încetarea focului adresat tuturor părţilor, a declarat vineri un oficial de rang înalt.

184 afișări
Imaginea articolului Rusia se opune unui nou proiect de rezoluţie ONU privind Siria pe care îl consideră "dezechilibrat"

Rusia se opune unui nou proiect de rezoluţie ONU privind Siria pe care îl consideră "dezechilibrat" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem să fim de acord cu proiectul de rezoluţie în forma actuală. Textul rezoluţiei în discuţie este dezechilibrat", a declarat adjunctul ministrului de Externe Ghenadi Gatilov, citat de agenţia Interfax.

"Problema principală este absenţa unui apel adresat simultan tuturor părţilor (rebelilor şi forţelor guvernamentale) în vederea adoptării unor măsuri practice în contextul încetării focului", a adăugat el.

Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitatea al ONU, a blocat două rezoluţii ale occidentalilor de condamnare a reprimării regimului Bashar al-Assad. Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, aproximativ 8.500 de persoane au fost ucise în cursul violenţelor care afectează ţara.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit din nou, pentru a discuta despre un nou proiect de rezoluţie american, care cere Guvernului sirian să pună capăt reprimării sângeroase a mişcării populare de contestare.

Textul, redactat sub egida americanilor, "cere" ca Guvernul sirian să oprească "imediat" orice violenţe, să retragă forţele armate din oraşele contestatare şi să elibereze manifestanţii, potrivit unei copii a documentului.

El "îndeamnă", în continuare, opoziţia siriană să "se abţină de la orice violenţe", în cazul în care Guvernul sirian dă curs primelor exigenţe ale acestei rezoluţii.

Consiliul de Securitate "cere", de asemenea, ca "autorităţile siriene să autorizeze imediat un acces umanitar" în toate oraşele ţării.

Gatilov a anunţat vineri că Rusia a fost informată de mai multe surse că organismul ONU intenţionează să supună această rezoluţie unui vot în cursul unei reuniuni luni.

"Este inacceptabil să se dea un termen pentru adoptarea textului. Factorul tenporar nu este, pentru noi, cel mai important", a spus el.

"Cel mai important este să fie găsit un text care să fie realist, să nu fie ambiguu, al cărui scop este să soluţioneze în mod stabil situaţia", a subliniat el.

Însă el a adăugat, pe contul său de Twitter, că Rusia se va opune oricărei rezoluţii "ce conţine orice pretext în vederea utilizării forţei" împotriva Siriei.

Aceste precizări intervin înaintea unei reuniuni asupra situaţiei din această ţară sâmbătă, la Cairo, unde şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se va întâlni cu omologii săi din ţările ce fac parte din Liga Arabă. Unii dintre aceştia s-au arătat foarte critici faţă de poziţia Moscovei cu privire la conflictul sirian.

Rusia rămâne inflexibilă în faţa presiunilor exercitate de către ţările occicentale şi arabe, care îi cer mai multă fermitate în privinţa aliatului său sirian.

Premierul Vladimir Putin a subliniat miercuri că nu este cazul să fie aşteptate "vreun fel de schimbări" în poziţia Rusiei, după alegerea sa la Kremlin pentru un al treilea mandat, după cele efectuate din 2000 şi până în 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici