SUA au descoperit în Afganistan resurse minerale care ar putea marca dezvoltarea ţării

Statele Unite au descoperit în Afganistan resurse minerale neexploatate, în valoare de un trilion de dolari, suficiente pentru a produce schimbări radicale în economia afgană şi probabil în desfăşurarea războiului în sine, relatează New York Times în ediţia electronică.

498 afișări
Imaginea articolului SUA au descoperit în Afganistan resurse minerale care ar putea marca dezvoltarea ţării

SUA au descoperit în Afganistan resurse minerale care ar putea marca dezvoltarea ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezervele de fier, cupru, cobalt, aur şi metale folosite în industrie, precum litiul, despre a căror existenţă nu se ştia, sunt foarte mari şi includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putând fi astfel transformat într-unul din cele mai importante centre miniere din lume, apreciază oficiali din cadrul administraţiei americane.

Potrivit New York Times, într-o notă internă a Pentagonului se arată că Afganistanul ar putea deveni "Arabia Saudită a litiului", o materie primă importantă pentru fabricarea bateriilor calculatoarelor portabile şi a dispozitivelor de tip BlackBerry.

Rezervele de minerale au fost descoperite de echipă formată din geologi americani şi oficiali ai Pentagonului. Guvernul afgan şi preşedintele Hamid Karzai au fost înştiinţaţi recent despre acest lucru, susţin oficialii americani. În timp ce dezvoltarea unei industrii miniere ar putea dura mulţi ani, potenţialul este atât de mare încât oficialii din această industrie consideră că ar putea atrage numeroşi investitori până când minele ajung să fie profitabile, existând posibilitatea creării de locuri de muncă.

"Există un potenţial enorm aici", a afirmat într-un interviu generalul David H. Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan. "Sunt multe condiţii bineînţeles, dar cred că potenţialul este foarte mare", a adăugat el.

Valoarea resurselor recent descoperite o eclipsează pe cea a economiei Afganistanului, afectată de război, care se bazează în mare parte pe producerea de opiu şi traficul de narcotice, dar şi pe sprijinul acordat de Statele Unite şi de alte ţări industrializate.

Depozitele de minerale sunt răspândite pe teritoriul ţării, inclusiv în regiunile sudice şi estice de la graniţa cu Pakistanul unde forţele americane au dus lupte intense împotriva insurgenţei talibanilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici