Unii deputaţi comunişti, dispuşi la un compromis pentru alegerea preşedintelui R. Moldova

Mai mulţi deputaţi din cadrul PCRM vor să evite alegerile anticipate în Republica Moldova, dar cer în schimb "unele compromisuri" din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, a declarat marţi parlamentarul comunist Vladimir Ţurcan, citat de Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

21 afișări
Imaginea articolului Unii deputaţi comunişti, dispuşi la un compromis pentru alegerea preşedintelui R. Moldova

Unii deputaţi comunişti, dispuşi la un compromis pentru alegerea preşedintelui R.Moldova

Ţurcan a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii Chestiunea Zilei de la Jurnaltv.md, după ce partidul său a decis, luni, cu unanimitate de voturi, să nu îl voteze pe Marian Lupu în funcţia de şef al statului.

Potrivit deputatului comunist, hotărârea luată de PCRM luni ar fi valabilă doar pentru prima încercare de algere a preşedintelui Republicii Moldova.

"Există un grup de deputaţi, nu precizez numărul lor, care vrea să evite alegerile anticipate. Dar pentru aceasta trebuie să găsim unele compromisuri", a declarat Ţurcan, exprimându-şi regretul faţă de faptul că, în urma alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, comuniştii au renunţat "foarte uşor" la găsirea "votului de aur", singurul vot de care aveau nevoie pentru alegerea unui nou preşedinte.

Deputatul comunist a subliniat că, dacă Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), vrea stabilitate, atunci trebuie să cedeze PCRM funcţia de preşedinte al Parlamentului. De asemenea, Ţurcan a declarat că este de acord cu separarea puterilor în stat, deşi a recunoscut că, în cei opt ani cât s-au aflat la putere, comuniştii nu au respectat acest principiu.

Marian Lupu, preşedinte al Partidului Democrat (PD), este de părere că este nevoie de un dialog între Alianţă şi comunişti. În opinia acestuia, ambele formaţiuni trebuie să dea dovadă de "maturitate politică".

"Pronosticul meu pentru alegerile repetate este de 50 la 50. Dialogul între cele două părţi trebuie să continue şi să fie mult mai aprofundat. Inclusiv colegii din AIE trebuie să dea dovadă de maturitate politică", a declarat Lupu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici