Bacalaureat: Peste 9000 de elevi susţin proba scrisă la Limba maternă

Peste 9.000 de elevi care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale susţin, luni, proba scrisă la Limba maternă, iar absolvenţii liceelor bilingve din 12 judeţe al căror bacalaureat este recunoscut în Italia şi Franţa susţin proba scrisă la Limba franceză şi Limba italiană.

45 afișări
Imaginea articolului Bacalaureat: Peste 9000 de elevi susţin proba scrisă la Limba maternă

Bacalaureat: Peste 9000 de elevi susţin proba scrisă la Limba maternă (Imagine: Mediafax Foto)

Candidaţii din sesiunea curentă au de rezolvat subiectul I cu numărul 98, subiectul II cu numărul 61 şi subiectul III cu numărul 28. Candidaţii promoţiilor anterioare, dar şi cei din seria curentă care provin din învăţământul seral şi fără frecvenţă, cât şi absolvenţii seminarului teologic ortodox au de rezolvat subiectul cu numărul 98, întrucât ei au studiat după programa veche.

Tot luni susţin testul elevii care provin din licee bilingve cu predare în limbile franceză şi italiană. Bacalaureatul acestor elevi este recunoscut în Franţa şi Italia, a anunţat luni, cu ocazia extragerii subiectelor pentru proba de limba şi literatura maternă, Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului.

La examenul de luni la Limba maternă s-au înscris 9.088 candidaţi.

După anunţarea variantelor extrase, prin intermediul postului Radio România Actualităţi, comisiile de examen vor multiplica subiectele în număr egal cu al candidaţilor şi le vor distribui în săli.

Candidaţii nu au voie în sală cu niciun fel de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.) care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Candidaţii pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

În zilele următoare, respectiv 1 şi 2 iulie, se vor desfăşura proba obligatorie a profilului (D) şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (E) - scrisă sau practică. Ultima probă a examenului de bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisă sau practică, va avea loc în 3 iulie.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc în 5 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 7 - 8 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 9 iulie.

Se consideră promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a obţinut cel puţin nota 5 sau calificativul "admis" la fiecare probă orală, a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică de examen şi are media generală minimum 6 (şase). În acest caz, candidatul este declarat "reuşit". Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi "respinşi". Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la probele următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici