Fostul şef al Administraţiei Finanţelor Publice Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare Ioan Ardelean a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru luare de mită şi abuz în serviciu în formă continuată, alături de un fost angajat la aceeaşi instituţie şi un om de afaceri.

311 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Administraţiei Finanţelor Publice Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul şef al Administraţiei Finanţelor Publice Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Ardelean, arestat preventiv, a omului de afaceri Gheorghe Moiş, pentru dare de mită, şi a lui Istvan Soos, şef Birou Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul AJFP Satu-Mare, la data faptelor, acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată şi spălare de bani, aceştia din urmă fiind arestaţi la domiciliu.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2013, Ioan Ardelean, în calitate de director executiv interimar al AJFP Satu Mare, i-a pretins lui Gheorghe Moiş, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica sa.

În schimbul acestui folos patrimonial, Ardelean l-a asigurat pe omul de afaceri că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât şi pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societăţii într-un termen cât mai scurt.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în cursul lunii decembrie 2013, Gheorghe Moiş a dispus unor angajaţi ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziţia de materiale şi executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.

La data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată Moiş, la sediul AJFP Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcţionarii instituţiei. Astfel, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de Ardelean, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidenţele instituţiei cu risc fiscal ridicat.

În perioada noiembrie - decembrie 2013 şi în martie 2014, Istvan Soos, în calitate de şef Birou Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul AJFP Satu Mare, în urma unei înţelegeri prealabile cu şeful său, Ioan Ardelean, a pretins de la un agent economic, în numele acestuia din urmă, mai multe obiecte de mobilier (canapele fixe şi extensibile, pat dormitor, saltele, perne etc.), în vederea mobilării a patru locuinţe ce aparţineau celor doi inculpaţi sau unor rude ale acestora.

Aceste bunuri, în valoare totală de aprox. 12.500 lei, au fost livrate de firma respectivă la adresele indicate de Soos, fără a fi achitate de beneficiari.

În schimbul acestui folos patrimonial, Soos i-a dat de înţeles reprezentantului societăţii comerciale respective că şeful său va proteja activitatea firmei, cu ocazia derulării unor controale fiscale desfăşurate în perioada noiembrie-decembrie 2013.

Pentru a disimula primirea bunurilor respective, cu titlu de mită, Istvan Soos i-a dispus agentului economic să întocmească o factură către firma unei rude, care nu a fost înregistrată în contabilitatea societăţii respective şi nici nu a fost achitată până în prezent.

În perioada 2012 - 2014, Ardelean i-a creat unei persoane, care, în perioadele 2007 - 2013 respectiv aprilie 2014 - iunie 2014, a ocupat funcţii de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, o situaţie de inferioritate pe temei de apartenenţă politică, arată în continuare procurorii.

Concret Ardelean, printr-o atitudine de continuă ostilitate, a determinat acea persoană să renunţe la funcţia publică deţinută, întrucât dorea ca acea funcţie de conducere să fie ocupată de Soos Istvan.

Acest lucru s-a şi concretizat ulterior prin emiterea unor decizii de către directorul general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, emise în baza propunerilor formulate de Ardelean, mai spun procurorii.

În cauză, anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale, respectiv a confiscării extinse, asupra mai multor sume de bani (25.000 de euro şi 75.000 lei) şi asupra a 36 monede din metal galben (cu o valoare totală de aprox. 37.000 euro), ridicate de la Ioan Ardelean.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

La începutul lunii februarie, DNA Oradea a anunţat că omul de afaceri Mihai Crişan din Satu Mare este urmărit penal pentru dare de mită în formă continuată, după ce ar fi oferit bunuri şi bani fostului director executiv al AJFP Satu Mare Ioan Mircea Ardelean şi unui inspector al instituţiei, pentru a nu constata nereguli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici