INTERCEPTĂRI - Adomniţei spunea angajaţilor Serviciului de Audit al CJ: Voi sunteţi nebuni la cap?

Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, îi "umilea pe angajaţii Serviciului de Audit din cadrul instituţiei, spunându-le: «Voi sunteţi nebuni la cap?» şi cerându-le să le ducă ceai şi cafea unor şefi de servicii din CJ, se arată în referatul de arestare întocmit de procurori în cazul Adomniţei.

1323 afișări
Imaginea articolului INTERCEPTĂRI - Adomniţei spunea angajaţilor Serviciului de Audit al CJ: Voi sunteţi nebuni la cap?

Cristian Adomniţei (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 20 martie 2015, Serviciul de Audit din cadrul CJ i-a prezentat şefului instituţiei, Cristian Adomniţei, "formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor" vizând contractul dintre CJ Iaşi şi firma Laser CO SRL, document pe care Adomniţei a refuzat să-l semneze.

"Numitul Adomniţei Cristian Mihai nu a avizat respectivul document, şi nici nu a discutat nimic cu auditorii despre constatările din cuprinsul actului, timp de 10 zile, amânând să ia o decizie cu privire la avizare, tocmai pentru a câştiga, pe de o parte, timpul necesar falsificării documentelor, apte să creeze aparenţa că toate materialele de promovare fuseseră predate conform actelor ce atestau recepţia, iar 948 de albume fuseseră restituite furnizorului pentru a fi actualizate gratuit, iar pe de altă parte, pentru a câştiga timpul necesar ca SC Laser Co SRL să execute respectivele albume”, arată procurorii.

Pe 30 martie 2015, preşedintele CJ Iaşi i-a convocat la o discuţie pe cei trei auditori din cadrul CJ, respectiv Fănel Constantinescu, Ion Cătărău şi Dumitru Calance, la aceeaşi discuţie fiind chemate ulterior şi Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, angajate ca şef serviciu în cadrul CJ Iaşi.

Procurorii DNA susţin că la şedinţa respectivă Adomniţei ar fi sesizat că "auditorii erau determinaţi să nu cedeze” şi că a început să-i umilească.

"Realizând că auditorii sunt determinaţi să nu cedeze şi să meargă cu verificările până la capăt, a schimbat tactica de abordare a acestora, ajungând până la a-i umili (le-a cerut de patru ori să le ”ducă ceai şi cafea” numitelor Jinga şi Irimescu, i-a intrebat dacă sunt ”nebuni la cap”, reproşându-le faptul că au consemnat un asemenea prejudiciu) şi a le solicita în mod expres să modifice conţinutul actului, păstrându-i însă acelaşi număr. Discuţia a fost înregistrată, iar din cuprinsul său rezultă explicit, fără putinţă de tăgadă, modul în care Adomniţei Cristian Mihai şi-a exercitat influenţa asupra auditorilor din subordinea sa directă, dând dovadă de o abilitate deosebită în a-i manipula pe aceştia, simulând interesul său de a se afla adevărul (pe care însă îl cunoştea cât se poate de bine)”, se mai arată în referatul procurorilor.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Toate documentele care le au! Domnu' preşedinte, care vin în susţinere... să le prezinte, dom'le! Că nu se supără nimeni! Aţi venit la audit şi n-am primit vreun document, doamna...?

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Stai, dom'le, un pic! Că ele îţi spun că n-ai avut... ordin de serviciu... Asta îţi spun! Au şi ele dreptate. De ce n-aţi... făcut? (n.n. Acest aspect este pur si simplu neadevarat, nefiind necesar vreun alt ordin de serviciu, in afara celui initial).

CONSTANTINESCU FĂNEL: Pentru că v-am explicat - am discutat cu dumneavoastră, doamna JINGA! Eu am să vă mai explic încă o dată. Îmi permiteţi domnu' preşedinte două cuvinte să-i explic, da? Dacă eu am misiune la Achiziţii, da? Şi mă duc pe o pistă de audit... Poate să aibă legătură cu proiectele, cu contabilitate, cu magazia centrală... eu nu pot să fac şapte ordine de servici, doamna...!

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Ei, şi puteţi să faceţi! Nu asta e problema! Vi le plătesc!

CONSTANTINESCU FĂNEL: Fac notificare, dacă... nu-i problemă!

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Dacă s-au aprobat două, se aprobă încă şapte! Nu-i nici o problemă!

JINGA CRISTINA TEODORA: Trebuia să veniţi cu notificare ca şi structură...atrasă. Noi eram structura atrasă.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Da' îi fac domnu' preşedinte! Nu e problemă!
CĂTĂRĂU ION:... (neinteligibil ) din auditul financiar. Peste tot... legea 75….noi suntem pe legea 672. Nu există noţiunea de structură atrasă! Nu există aşa ceva în auditul intern! Îmi pare rău! Eu am participat la...

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI:... Nu vreţi să vă întâlniţi să…. Dacă pe data de 14 vă întâlniţi, tu arată-i.... toate…… Când veniţi la mine, ne lămurim!
IRIMESCU CARMEN INGRID: ... Ca să închidem tot scandalu' ăsta...

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Nu, stai aşa să zic! CARMEN, stai un pic! Eu am o altă problemă, nu ce...

CONSTANTINESCU FĂNEL: Spuneţi, domnu'...

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Singura mea problemă este următoarea - au de făcut împreună cu ALINA POPA Târgul de tehnologie. Şi au de făcut EXPO, la MILANO! Nu e glumă! Acela-i cel mai…..Adică în condiţiile în care li se zahariseşte de viaţă, nu mai fac nimic! Şi nu mai merg că-s la...

CONSTANTINESCU FĂNEL: Noi ce tre' să facem, dom' preşedinte?

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Nu. Să le aduci ceai şi cafea în fiecare zi!

CONSTANTINESCU FĂNEL: La audit puteţi să beţi un ceai când doriţi dumneavoastră! Deci nu...

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Aţi auzit ce am zis? Să le duceţi ceai şi cafea!
CONSTANTINESCU FĂNEL: Da' de unde, dom'le?

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Vii la mine la birou. Iei cafeaua de aicea şi le-o duci lor.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Doar dacă luăm o şpagă... Domnu' CĂTĂRĂU?

CĂTĂRĂU ION: Vreţi să mă aşez în genunchi la dumneavoastră să vă rog să avizaţi treaba aceasta că aşa este bine?! Mă aşez în genunchi!(...)

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Dacă începe auditul după 5 iulie, suntem fericiţi ! Când vrei tu! Ca să scap de...

CONSTANTINESCU FĂNEL: După Paşti începe!

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Nu, dom'le! Ele tre' să muncească până pe 5 iulie la MILANO, nu înţelegi?!

CONSTANTINESCU FĂNEL: Lasă, dom' preşedinte!

CĂTĂRĂU ION: Ne trebuie maxim o zi.

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Băi, hai, lămuriţi-o azi şi mai vorbim mâine!

CĂTĂRĂU ION: Îmi dă documentele azi sau mâine dimineaţă, când...

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Exact! Şi mai vorbim mâine.

CĂTĂRĂU ION: La sfârşitul zilei noi le-am analizat. Şi constatăm.

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Bineînţeles. Aşa facem! Şi reluăm discuţia de la punctu' ăsta.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Şi la documente puneţi şi sesizările care le-aţi făcut, că vreau să le văd şi eu! Asta aşa, ca paranteză.

CĂTĂRĂU ION: …neinteligibil….că documentul care…..neinteligibil…

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Am înţeles. Îi dau drumu' mâine! N-ai unde să spui altceva. Da' vreau eu să mă lămuresc - voi să-mi spuneţi - care e treaba cu intrările....

CĂTĂRĂU ION: Păi scrieţi pe el «Legătura cu asta... pentru lămurire».

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Băi, nu pot să semnez. Că eu mă sperii de asta….

CĂTĂRĂU ION: Păi adăugaţi la avizare….

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Ce să adaug? Fac ce am făcut şi pentru voi!Şi v-am zis….

CĂTĂRĂU ION: Puneţi o rezoluţie! (...)

CONSTANTINESCU FĂNEL: Am înţeles domnu' preşedinte. Am înţeles!

ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI: Nu se poate ca după o activitate de 30 de ani... să aibă prejudiciu de două milioane şapte sute! Eşti nebun?! Adică... n-ajungem la nimica! Deci evident, undeva... părerea mea... pe acest parcurs - o eroare de sistem... Nu se poate ca pentru trei miliarde cinci sute plătiţi tu să nu fi primit materiale de două milioane şapte sute! Sunteţi nebuni la cap?! Nu există aşa ceva! Deci evident că undeva... Ei au spus „Bă, noi am luat din ce... ceeea ce am văzut” Ok! Poate mai sunt şi alte hârtii pe care nu le-au văzut! Trebuie să le vadă şi pe alea înainte de a spune că e un prejudiciu de două milioane şapte sute! Înţelegi? Asta este schema. Şi, după ce ne lămurim şi mai bine unii cu ceilalţi, putem să purtăm o discuţie şi mai aproape de...

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, reţinut, joi seară, de DNA, este acuzat de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, după ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, angajate ale CJ, în funcţiile de şef serviciu, să acopere nereguli privind un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a judeţului.

Cristina Teodora Jinga, director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost reţinută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, şi instigare la fals intelectual, in formă continuată, iar Carmen Ingrid Irimescu, şef Serviciu Proiecte şi Parteneriate din Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă tot din CJ a fost reţinută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, şi complicitate la fals intelectual.

De asemenea, a fost reţinută şi Elena Letiţia Popa, administrator al unei societăţi comerciale, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Cristina Teodora Jinga, Carmen Ingrid Irimescu, Letiţia Elena Popa şi Cristian Adomniţei vor fi prezentaţi, vineri, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În 15 aprilie, procurorii DNA au făcut 21 de percheziţii, dintre care 19 la Consiliul Judeţean Iaşi, în birourile unor directori ai Direcţiei Economice, Serviciului Financiar Contabil şi Direcţiei Achiziţii, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie şi fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.

La momentul desfăşurării percheziţiilor, Cristian Adomniţei nu se afla în ţară, el fiind la Bruxelles, unde a participat la şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor.

Cristian Adomniţei, în vârstă de 40 de ani, este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi din noiembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici