Iorgulescu: Noul Patriarh trebuie să nu fi colaborat cu Securitatea

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, a declarat, miercuri, că noul Patriarh al României trebuie să fie o persoană cu "har", asupra căreia să nu planeze suspiciuni de colaborare cu Securitatea.

2 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Noul Patriarh trebuie să nu fi colaborat cu Securitatea

Iorgulescu: Noul Patriarh trebuie să nu fi colaborat cu Securitatea

Adrian Iorgulescu a susţinut că CNSAS a scos până în prezent dosarele înalţilor ierarhi "pe ochi frumoşi", deşi ar fi trebuit să-i cerceteze pe toţi membrii Sfântului Sinod şi pe cei care au funcţii în Biserică.

"Încă de acum un an am fost printre primii reprezentanţi din conducerea unui partid politic care a militat pentru deschiderea dosarelor înalţilor ierarhi, tocmai anticipând un moment în care vom ajunge la asemenea importantă decizie pentru Biserică, pentru că, în mod real, înalţii ierarhi trebuie să fie nişte pilde morale şi sprirituale pentru o naţie, trebuie să fie deasupra oricărei suspiciuni. Din păcate, în ultima vreme CNSAS scoate dosarele cam pe ochi frumoşi. Eu am propus acum un an şi ceva ca toţi ierarhii, membrii Sfântului Sinod şi cei care au funcţii importante în Biserică să fie trecuţi prin această cercetare a CNSAS, tocmai ca să fie deasupra oricărei suspiciuni", a spus ministrul Culturii şi Cultelor.

Iorgulescu a precizat că nu are niciun preferat pentru funcţia de Patriarh, însă cel care va ocupa această poziţie trebuie să fie o persoană "cu har".

"Noi nu ne implicăm în opţiunile bisericii. Viitorul Patriarh ar trebui să fie o persoană care are capacitatea să ţină biserica unită, un ierarh cu capacitate interconfesională şi ecumenică, care să ducă România spre Europa, nu s-o întoarcă undeva în trecutul ei. Nu mai sunt posibile izolaţionisme, suntem ţară membră în Uniunea Europeană. Acest lucru trebuie să fie evident şi în privinţa aspectelor de natură interconfesională. O persoană care să aibă har, nu cred că e o problemă de vârstă", a mai spus Adrian Iorgulescu.

IPS Daniel, Bartolomeu şi Ioan de la Covasna, candidaţi la postul de Patriarh

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici