Mazăre, primar de 15 ani - de la model în Playboy, sultan, ofiţer nazist, la vacanţe în Brazilia - GALERIE FOTO

Primarul Constanţei Radu Mazăre este un personaj excentric atât prin apariţii publice sau declaraţii, cât şi prin vacanţele petrecute în Brazilia sau Madagascar. De la defilarea în uniformă de nazist şi până la votul alături de mai multe tinere în costume de baie, Mazăre a stârnit mereu controverse.

3451 afișări
Imaginea articolului Mazăre, primar de 15 ani - de la model în Playboy, sultan, ofiţer nazist, la vacanţe în Brazilia - GALERIE FOTO

Radu Mazăre (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Radu Mazăre a intrat în politică la mijlocul anilor ’90, iar în noiembrie 1996 a fost ales deputat din partea Partidului Democrat. Un an mai târziu, el a demisionat din PD, dar nu şi din Parlament, iar la sfârşitul celor patru ani de mandat ca deputat, în iunie 2000, a candidat ca independent la Primăria Constanţa. A fost singura dată când a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. El a reuşit să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănţean.

Ulterior, Mazăre a intrat în PSD, iar în 2003 a devenit preşedinte al filialei municipale a partidului. Începând cu 2004, a câştigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanţa, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat de primar.

  • Radu Mazăre şi problemele cu justiţia

De-a lungul celor aproape 15 ani de primar al Constanţei, Radu Mazăre a fost suspectat de afaceri ilegale şi a făcut obiectul mai multor anchete penale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Astfel, în toamna lui 2008, Mazăre a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte 36 de persoane, pentru un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, în urma unor retrocedări ilegale. Primarul afirma la acea vreme că acest dosar este instrumentat politic şi îi acuza pe procurorii DNA că au refuzat să comande o expertiză neutră în acest caz, susţinând că a fost trimis în judecată doar pe baza unui raport de constatare întocmit de doi specialişti care nu erau experţi tehnici judiciari în momentul realizării documentului respectiv, iar din acest motiv raportul de constatare ar fi nul. Dosarul se judecă în prezent la Curtea de Apel Bucureşti.

În 2009, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că Radu Mazăre a fost în incompatibilitate în perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, pentru că, pe lângă funcţia de primar al Constanţei, a fost şi administrator al unei firme. Astfel, în urma analizării documentelor primite de la Judecătoria Constanţa, de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi de la Administraţia Finanţelor Publice Constanţa, ANI a constatat că Radu Mazăre a fost, până în 6 noiembrie 2003, şi administrator la SC Nisipuri SA. Mazăre fusese numit administrator al acestei firme în 4 noiembrie 1998.

Primarul a răspuns atunci acestor acuzaţii susţinând că totul a fost dintr-o greşeală la Registrul Comerţului. El a prezentat actul constitutiv al SC Nisipuri, la care făcea referire ANI, arătând că firma este administrată de Mihai Mazăre, fratele său, iar el este acţionar unic la această societate, legea neinterzicând acest lucru la vremea respectivă. Primarul Constanţei mai susţinea că, după ce a aflat din presă că este verificat de ANI, s-a informat la Registrul Comerţului, constatând că aceştia au “înregistrat eronat”, în loc de Mazăre Mihai, administrator, figurând Mazăre Radu-Ştefan. Pentru acest demers, Mazăre a dat în judecată ANI şi a câştigat, primind 5.000 de lei ca daune morale.

În timpul mandatului 2008 - 2012, Mazăre a acuzat numeroase controale la Primăria Constanţa ale DNA, Curţii de Conturi, ANRMAP, el susţinând că aceleaşi documente au fost verificate de mai multe ori de diferite instituţii. De altfel, primarul a înlocuit panoul aflat în spatele său la toate conferinţele de presă organizate în sediul primăriei şi pe care erau trecute realizările sale din 2000 şi până în 2010, cu un alt panou pe care sunt trecute instituţiile care îl anchetează, între care DNA, ANRMAP şi ANI.

Mazăre mai spunea în perioada respectivă că instituţiile statului au folosit foarte mulţi bani pentru anchetarea sa, dând drept exemplu DNA, care ar fi cheltuit aproximativ 10 milioane de euro.

Problemele cu justiţia ale primarului Radu Mazăre au continuat şi în actualul mandat.

În 8 aprilie 2014, Mazăre a fost reţinut de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern. A fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei o zi mai târziu, după ce instanţa supremă a decis cercetarea în libertate, sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Primarul Constanţei le povestea atunci jurnaliştilor despre condiţiile din arest, spunând că “sunt groaznice” şi că dacă la recurs va primi arest la domiciliu va putea primi “gagici” în vizită. “Să ştii că nu-i uşor. Să dea Dumnezeu să nu ajungă nimeni acolo, condiţiile sunt groaznice. V-am spus cum era cu toaleta... Cu sforăitul, şef onorific de celulă era nea Ruşanu, care datorită vârstei era undeva pe sus. E adevărat că le sforăie, le sforăie de rupe-n două, dar nu l-am ţâţâit, nu l-am fluierat, că omul are o vârstă. Mai erau vreo doi - trei ardeleni care îl înjurau pe Băsescu cu clăbuci la gură. Le-am şi zis: «Păi, băi, nu ni l-aţi adus voi pe cap? Voi, Ardealul l-a votat de două ori. Aoleu, că ce-am făcut, că nu ştiu ce»“, declara atunci Radu Mazăre.

În 18 aprilie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia procurorilor anticorupţie la decizia de cercetare în libertate a primarului şi a decis cercetarea acestuia sub control judiciar, astfel că, începând de atunci, primarul Constanţei face vizite săptămânal la Poliţia Judeţeană. Înaintea judecării contestaţiei, el spunea că Vinerea Mare este “ziua victoriei împotriva păcatului şi a Satanei” şi că speranţa sa este “în dreptate”.

De-a lungului anului 2014, Radu Mazăre a făcut săptămânal vizite la poliţie şi a fost chemat la DNA Constanţa, unde i-a fost adusă la cunoştinţă extiderea urmăririi penale în dosarele instrumentate împotriva sa.

Problemele cu justiţia au continuat pentru Radu Mazăre şi în anul 2015, când, în urma unei plângeri formulate de Agenţia Naţională de Integritate, în 5 februarie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la sediul Primăriei Constanţa, precum şi la sediile mai multor firme, între care cea a omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL, fiind verificate contractele încheiate între acestea şi municipalitate, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2008 - 2014. Acesta este, de altfel, dosarul în care Mazăre a fost reţinut luni, urmând să fie dus la instanţa supremă cu propunerea de arestare preventivă, în condiţiile în care este acuzart că a luat mită nouă milioane de euro, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, de la societăţi comerciale pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi câştigarea de licitaţii.

În 5 februarie, la sosirea sa la Primărie, unde se aflau procurorii DNA, Radu Mazăre spunea că s-a pregătit pentru orice: “La primărie a venit mai întâi viceprimarul. Între timp, m-am spălat pe cap, m-am dat cu deodorant care îmi aduce mie aminte de Brazilia, m-am îmbrăcat mai gros. S-ar putea să mă întorc, s-ar putea să nu mă întorc acasă. Asta e viaţa, m-am pregatit pentru orice (...) Dacă mă saltă, bine, dacă nu mă saltă, mă duc să mă dau cu caiacul, că este o zi frumoasă”. Când a aflat că nu va fi reţinut, Mazăre i-a lăsat pe procurori în grija viceprimarului Decebal Făgădău şi a plecat să se plimbe cu caicul pe lacul Siutghiol.

Radu Mazăre s-a ales cu plângeri penale formulate şi de persoane fizice, un astfel de caz petrecându-se în august 2013, când fotbalistul echipei Petrolul Ploieşti, tunisianul Younes Hamza, a susţinut că a fost bătut de către bodyguarzii primarului. Hamza a depus o plângere penală pe numele lui Mazăre pentru agresiune. La rândul său, Mazăre a susţinut că el ar fi fost agresat de Younes Hamza, pe care l-a acuzat de tentativă de omor.

Plângere la DNA împotriva primarului Radu Mazăre au formulat şi elevii din Constanţa, care în luna februarie l-au acuzat pe edil de abuz în serviciu pe motiv că, timp de 15 ani, a refuzat să aplice legea şi să le acorde reducerea de 50 la sută la transportul local în comun. Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor Constanţa au cerut şi luarea unor măsuri preventive împotriva primarului, motivând că s-au simţit ameninţaţi după declaraţiile acestuia. Radu Mazăre declara că elevii “ar trebui să deschidă ochii”, pentru că este păcat să-i vrea răul.

  • Radu Mazăre - personaj monden: cluburi, fete, vacanţe exotice şi poze în Playboy

Radu Mazăre a devenit treptat şi un personaj monden. Pictoriale, prezentări de modă, cluburi şi fete frumoase, vacanţe exotice au reprezentat o altă modalitate prin care primarul s-a înfăţişat publicului.

Până în 2008, principala destinaţie de vacanţă a lui Radu Mazăre era Brazilia, unde putea practica unul din sporturile sale preferate - kitesurfing. De altfel, în campania electorală din anul 2008 Mazăre a fost acuzat de contracandidaţii săi că petrece prea mult timp în Brazilia şi că nu ar mai fi interesat de treburile oraşului, iar cu o săptămână înainte de alegeri a apărut pe internet un filmuleţ care prezenta mai multe proprietăţi ale edilului din această ţară, dar şi diverse afaceri, între care o firmă de taximetrie. Radu Mazăre a negat aceste lucruri, spunând că nu are nici afaceri, nici proprietăţi în Brazilia şi că atunci când îşi va cumpăra ceva în străinătate va anunţa.

Treptat, Brazilia nu a mai fost principalul loc de petrecere a vacanţelor, pe harta destinaţiilor lui Radu Mazăre apărând Venezuela, Honduras, Papua Noua Guinee, Madagascar. Ultima dintre acestea pare să-l fi cucerit în mod special pe primarul Constanţei, care a fost atât de încântat de cele întâlnite în prima sa vizită din 2011 încât a petrecut Paştele din 2012 tot acolo, împreună cu mama sa. Ulterior, el a anunţat că a cumpărat un teren în Madagascar pentru a construi bungalowuri şi un restaurant.

“M-am întâlnit cu primarul de acolo, care este primar al unei comune de 5.000 de locuitori. Acolo sunt un mare investitor, chiar dacă fac şapte bungalow-uri şi un restaurant, cu şeful de trib, le-am dus cadouri, am făcut o ceremonie cu un vraci. De ce râdeţi, aici când începem construcţia unui ansamblu nu se sfinţeşte? Iar în Africa sunt şi creştini, dar au şi tradiţia veche şi cred că dacă nu e oficiată această sfinţire şi în tradiţia veche, să vorbească cu strămoşii care sunt adevăraţii deţinători ai pământurilor de acolo, nu merge bine şi atunci am avut o ceremonie şi cu un vrăjitor”, spunea atunci Radu Mazăre.

Terenul pe care Radu Mazăre doreşte să construiască şapte bungalow-uri şi un restaurant are o suprafaţă de 1,8 hectare şi a fost concesionat pe o perioadă de 99 de ani, fiind trecut şi în declaraţia de avere a edilului.

Radu Mazăre a pozat de două ori şi în revista Playboy, prima dată în anul 2009, într-un pictorial cu gangsteri şi maşini de epocă, şedinţa foto desfăşurându-se în Portul Constanţa, iar a doua oară, în 2011, când a apărut chiar pe coperta revistei.

Primarul Constanţei nu a refuzat nici prezentările de modă, fiind pe rând James Bond, ofiţer nazist şi toreador.

O prezentare de modă de la Mamaia, din vara lui 2009, avea să-i aducă şi cele mai mari bătăi de cap lui Radu Mazăre, el apărând îmbrăcat într-o uniformă de general Wehrmacht.

Mazăre spunea, după eveniment, că gestul său nu are conotaţii naziste, fiind inspirat din filmul ”Operaţiunea Valkyrie”, în care “un ofiţer german încearcă să scape ţara de un dictator nebun”. Procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa au declanşat cercetări în acest caz, iar la începutul lui 2010 au decis neînceperea urmăririi penale. Două luni mai târziu, dosarul avea să fie redeschis la solicitarea Parchetului, iar după mai multe luni de cercetări procurorii constănţeni au dat din nou neînceperea urmăririi penale. Verificările au fost reluate şi la începutul anului 2011, iar procurorii au hotărât din nou neînceperea urmării penale.

Şi rolul agentului secret britanic James Bond a părut să-i fie drag edilul constănţean. În noiembrie 2012, el şi-a făcut o intrare spectaculoasă, coborând în rapel prin acoperiş, cu un trandafir în gură, la inaugurarea unui magazin de articole sportive din Constanţa.

În ultimele trei veri, din 2012, 2013 şi 2014, Radu Mazăre a găsit un nou prilej de a defila în faţa oamenilor - carnavalurile organizate săptămânal în staţiunea Mamaia.

În 2012, Radu Mazăre a defilat pe care alegorice timp de patru săptămâni consecutiv, fiind costumat în spartan, sultan, samurai sau maharajah. De asemenea, el a luat parte şi la două prezentări de modă, tot la Mamaia, într-una purtând costumaţia unui ţar, iar în cea de-a doua a unui aviator american din primul război mondial, haine cu care a mers apoi şi la inaugurarea anului şcolar.

În vara anului 2013, Radu Mazăre a fost costumat în Ludovic al XIV-lea, Nabucodonosor şi Suleyman Magnificul şi a participat şi la două prezentări de modă, unde a fost explorator şi rege african, pentru ca în 2014 să-şi ”restrângă” această activitate. Vara trecută, el a fost mai întâi Cezar, apoi Ştefan cel Mare, iar la final, Ramses al II-lea. Deşi mai rare, aparaţiile sale în spectacolele care au adunat mii de turişti în centrul staţiunii Mamaia au fost mai spectaculoase, la reprezentaţii luând parte zeci de figuranţi şi animale luate de la circ.

  • La vot, îmbrăcat în obişnuita uniformă kaki, cu bereta roşie pe cap şi însoţit de fete în costume de baie

Radu Mazăre şi-a creat şi un obicei din a merge la alegeri însoţit de grupuri mari de fete. Prima dată când a mers să voteze înconjurat de tinere a fost în iulie 2012, la referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În ziua referendumului, primarul Constanţei a dus la o secţie de votare din centrul staţiunii Mamaia 25 de tinere îmbrăcate în costume de baie identice, în alb şi negru, spunându-le acestora: “Hai, fetele, alinierea şi la vot!”, adăugând că după vot le dă “liber la plajă”. Mazăre, care era îmbrăcat într-un maiou de culoare kaki, şi cu o beretă roşie pe cap, a spus că se poate vota şi cu “buletinul la bikini”. Parchetul a făcut audieri în acest caz după ce PDL Constanţa a sesizat Biroul Electoral Judeţean şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, reclamând că Radu Mazăre ar fi încălcat Legea referendumului.

La alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2014, Mazăre a venit la vot îmbrăcat din nou în haine kaki şi cu bereta roşie pe cap, fiind însoţit de şase tinere. “Am ales unele asistente care să vină cu mine la vot. (...) Le-am ales că au fost în club aseară”, spunea el. În aceeaşi zi, costumat în amiral şi însoţit de alte şase tinere, a premiat echipajul Navei şcoală ”Mircea”, la ceremonia de acordare a distincţiilor echipajelor participante la Regata Mării Negre.

La alegerile pentru preşedinţia României din 2014, la primul tur organizat în 2 noiembrie, Mazare a renunţat la fete şi a mers la vot însoţit de mai multe persoane care locuiesc în campusul social “Henri Coandă”. Ulterior, la turul al doilea, în 16 noiembrie, Radu Mazăre a venit la vot însoţit de mama sa şi a spus că dacă “sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură” nu se schimbă, el va ieşi din politică. “Mă uitam la televizor şi am constatat cu stupoare că mama unuia dintre candidaţi seamănă perfect cu mama şi atunci am luat decizia să vin la vot cu mama pentru că ea are buletin de Bucureşti şi oricum vota în Constanţa, într-o secţie pe liste suplimentare. Am spus că de data asta nu cu fete, nu cu pensionari, ci cu mama la vot”, afirma Mazăre.

  • Mazăre, în PSD din 2003, absent de la congresele partidului ca să facă kitesurfing în Madagascar

Deşi din 2003 este preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre nu s-a aliniat întodeauna politicii de partid, nesfiindu-se să se certe cu conducerea centrală sau să lipsească pur şi simplu de la congresele partidului.

Un astfel de moment s-a petrecut în 2013 când, în timp ce la Bucureşti avea loc Congresul PSD, primarul Radu Mazare se afla în Madagascar şi făcea kitesurfing. “Toate astea se întâmplă când e Congres la partid, la Bucureşti, şi ăia stau în costume şi se bat pe funcţii. Eu, dacă nu vreau funcţie, uite ce fac...”, spunea Radu Mazăre.

Cele mai recente contre pe care Radu Mazăre le-a avut cu conducerea centrală a partidului au avut loc după ce Victor Ponta a pierdut alegerile pentru Cotroceni. Astfel, în noiembrie 2014, când în PSD apăruseră diverse acuzaţii, unele chiar îndreptate împotriva sa, Radu Mazăre spunea că nu este interesat de declaraţiile social-democraţilor şi nici de “ţigăneala de partid”. “Nu mă interesează ce zice ăla, nici ce zice celălalt, nici ţigăneală de partid. Am altă treabă acum. Restul nu comentez”.

Apoi, în ianuarie 2015, a spus chiar că ”în mod normal şi onorabil” Victor Ponta ar fi trebuit să îşi dea demisia de la conducerea PSD, în contextul în care a pierdut alegerile prezidenţiale, aşa cum ar fi făcut şi el dacă ar fi pierdut alegerile. ”Dacă mă întrebaţi pe mine, şi eu unul sunt deranjat că sunt arătat cu degetul pentru eşecul lui Ponta sau pentru eşecul lui Dragnea. Eu, dacă aş pierde alegerile la primărie, a doua zi mi-aş depune mandatul şi în niciun caz nu aş arăta spre cei care sunt şefi de organizaţii mici, locale, că ei sunt de vină pentru pierderea mea”, afirma Mazăre.

  • Teren în Madagascar, maşini de colecţie şi şalupă

Conform ultimei declaraţii de avere, din iulie 2014, Radu Mazăre deţine o cotă parte de patru la sută din două terenuri în Bucureşti, unul de 24,16 metri pătraţi, iar celălalt de 35,68 metri pătraţi, cumpărate în 2009, împreună cu mai multe persoane. De asemenea, primarul are o suprafaţă de 1,7 hectare de teren în Madagascar, luat în anul 2012 în concesiune cu fratele său Mihai, precum şi un apartament în Bucureşti, cu o suprafaţă de 184,43 metri pătraţi, cumpărat în 2013.

Radu Mazăre are şi două autoturisme - un Jeep Willys fabricat în 1968, şi un Jaguar fabricat în 1974, la rubrica mod de dobândire fiind scris ”factură”. Radu Mazăre deţine şi o şalupă şi o remorcă pentru transportul acesteia. Totodată, primarul Constanţei are un cont cu 4.629 de euro şi o sumă cash de 290.000 de euro, precum şi două carduri de credit fără cash colateral.

De asemenea, în declaraţia de avere sunt trecute şi patru împrumuturi acordate de Radu Mazăre, fiind vorba despre o sumă de 600.000 de euro dată lui Ioanis Poulos Szantzikas şi trei împrumuturi către SC Xenoti SRL, în valoare de 16.499 de lei, 47.695 lei şi 42.060 de dolari.

În schimb, Radu Mazăre a primit o parte din împrumutul acordat SC Nisipuri SA, respectiv 13.435 de lei, dar această societate mai trebuie să îi restituie edilului 1.612.875 lei dintr-un împrumut acordat în trecut. De asemenea, primarul deţine în continuare acţiuni la mai multe societăţi comerciale.

În ultimul an fiscal, Radu Mazăre a încasat o indemnizaţie de primar de 32.235 de lei, dar şi 80.000 de euro din vânzarea unor acţiuni către Enterprises Inc of Moravia Grecia.

În ultima declaraţie de avere, primarul Constanţei menţionează că nu are bijuterii, obiecte de artă şi de cult ale căror valoarea însumată să depăşească 5.000 de euro.

Marţi după-amiază, în jurul orei 16.15, primarul Radu Mazăre a fost adus din arestul Poliţiei Capitalei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru judecarea cererii de arestare preventivă, în dosarul în care a fost reţinut sub acuzaţia că a luat mită nouă milioane de euro, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici