Medicamentele pentru cancer contrafăcute, exportate în UE cu o treime sub preţul pieţei

Medicamentele contrafăcute comercializate de gruparea destructurată miercuri erau vândute în ţări din UE mai ieftin cu o treime faţă de preţul pieţei, pentru ca marfa să fie astfel mai atractivă pentru clienţii străini, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.

1056 afișări
Imaginea articolului Medicamentele pentru cancer contrafăcute, exportate în UE cu o treime sub preţul pieţei

Medicamentele pentru cancer contrafăcute, exportate în UE cu o treime sub preţul pieţei (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Potrivit surselor citate, suspecţii aduceau din Turcia, Cipru şi Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys şi Hereceptin - toate medicamente contra cancerului -, care nu conţineau substanţa activă decât în cantităţi foarte mici. În România, preţul de piaţă al unui asemenea medicament este de până la 5.000 de euro, însă, în străinătate, aceste medicamente sunt mult mai scumpe.

Pentru ca oferta să tenteze comercianţii din străinătate, suspecţii români le vindeau cu o treime sub preţul pieţei. Astfel, medicamentele contrafăcute au ajuns din România în ţări precum Germania, Danemarca sau Marea Britanie.

În dosarul medicamentelor contrafăcute, anchetatorii au făcut, miercuri, 64 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt, urmând să fie duse la audieri zece persoane.

Ancheta vizează fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani la comerţul cu medicamente pentru boli grave. Douăzeci de firme specializate în depozitarea şi vânzarea de medicamente s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, prejudiciul fiind estimat la peste trei milioane de euro, potrivit Poliţiei Române.

"În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive", a arătat Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Prin acest mecanism, în circuitul legal din România şi din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor vizate în dosar, mai susţin anchetatorii.

Surse din Poliţie au declarat, tot pentru MEDIAFAX, că gruparea suspectată de evaziune ar fi adus din Turcia medicamente pentru tratarea cancerului contrafăcute şi le-ar fi vândut în România printr-un lanţ de farmacii.

Potrivit surselor citate, mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la Poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine.

Poliţiştii au deschis o anchetă şi au descoperit o reţea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spaţiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în ţară, prin intermediul lanţului de farmacii Elena, au precizat sursele citate.

Suspecţii ar fi vândut medicamente în valoare totală de cinci milioane de euro, însă până în prezent anchetatorii nu au stabilit exact câte dintre aceste medicamente erau contrafăcute.

Conform unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), Marius Savu, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, că instituţia sesizat autorităţile, în 2014, în legătură cu existenţa în România a unor posibile medicamente falsificate, după ce instituţiile omoloage din Germania şi Danemarca au informat că astfel de produse ar fi ajuns în cele două ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici