Ponta, obligat să explice de ce ministrul Justiţiei este "moluscă" şi procurorii nu sunt sub control

Premierul Ponta a fost obligat să explice de ce ministrul Justiţiei este "moluscă" şi nu aplică textul Constituţiei în sensul că procurorii ar lucra "sub controlul ministrului", pornindu-se de la faptul că Mircea Băsescu a fost trimis în judecată foarte rapid, fără percheziţii şi cercetări serioase.

3509 afișări
Imaginea articolului Ponta, obligat să explice de ce ministrul Justiţiei este "moluscă" şi procurorii nu sunt sub control

Ponta, obligat să explice de ce ministrul Justiţiei este "moluscă" şi procurorii nu sunt sub control (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Întrebat, la Antena 3, dacă, în condiţiile în care este descoperită o "caracatiţă" capabilă să îngroape dosarul Mircea Băsescu, este suficientă acţiunea procurorului general şi a Consiliului Superior al Magistraturii de verificare a cauzelor şi a modului în care acestea au fost acoperite sau trebuie să existe şi un răspuns politic, Ponta a răspuns că nu ştie dacă este suficient sau nu, dar că este un început, important fiind ca, de acum încolo, din ce în ce mai mult, să fie aflat adevărul despre situaţii în care şi preşedintele Traian Băsescu, Elena Udrea şi apropiaţi ai lor au fost implicaţi.

El a apreciat că, încet-încet, vor apărea sancţiuni şi efecte juridice, precizând însă că nu poate vorbi despre un dosar anume pentru a nu fi acuzat că vrea să influenţeze justiţia.

Întrebat însă în continuare dacă, dincolo de "speranţe şi convingeri", are de gând să dispună de pârghiile pe care puterea politică le are la dispoziţie, având în vedere că textul Constituţiei prevede că procurorii trebuie să îşi desfăşoare activitatea "şi ierarhic, şi sub controlul ministrului Justiţiei", în contextul în care dosarul Mircea Băsescu a fost trimis foarte rapid în judecată, fără percheziţii, investigări profunde şi audierea martorilor, iar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu a făcut nimic în această perioadă, şi dacă a verificat cumva la ministru dacă acesta l-a chemat pe procurorul general pentru ca acesta să întrebe la rândul său dacă nu cumva Codruţa Kovesi, şeful DNA, este compromisă sau şoferul acesteia o fi luat bani în numele ei, Ponta a răspuns: "Trebuie să ne hotărâm. Noi atâţia ani am luptat pentru ca justiţia să nu mai fie sub controlul politic al lui Traian Băsescu. Eu nu cred că acest control politic care a existat trebuie înlocuit cu un alt control politic din partea altcuiva, al lui Cazanciuc".

Lui Ponta i s-a spus însă că este obligat de Constituţie, că este şeful lui Cazanciuc şi a fost din nou întrebat dacă şi-a exercitat din acest punct de vedere calitatea de prim-ministru, de viitor preşedinte al României şi de deţinător al voturilor din 2012, cu argumentul că "degeaba este acolo (la conducerea Guvernului - n.r.)", şeful Executivului răspunzând că îi pare rău că afirmaţiile lui nemulţumesc, dar că nu poate controla justiţia.

"Dacă m-am plâns şi v-aţi plâns şi toţi am fost de acord că nu e bine ca justiţia să fie controlată politic de Băsescu şi PDL, dumneavoastră îmi cereţi acum să o controlez eu politic", a spus Ponta unuia dintre moderatorii Antena 3 cu care se afla în dialog, acesta arătând însă că îi cere să aplice Constituţia, care prevede că procurorii nu sunt judecători, ci "subordonaţi ierahic" şi îşi desfăşoară activitatea sub "controlul ministrului Justiţiei".

Lui Ponta i s-a mai transmis că, dacă ministrul Justiţiei este "moluscă", atunci să îl înlocuiască cu cineva mai curajos, premierul explicând din nou că, în afară de curaj, el, ca premier, trebuie să aibă şi responsabilitate, astfel încât fiecare instituţie să îşi facă treaba fără un "tătuc" care să o controleze.

Solicitat să precizeze ca o concluzie dacă, din punctul său de vedere, instituţiile statului şi-au făcut treaba prin trimiterea în judecată în cel mai scurt timp posibil a lui Mircea Băsescu, fără percheziţii, cercetări serioase şi audierea tuturor martorilor, Ponta a reiterat că îşi doreşte o ţară în care şeful Guvernului nu verifică dacă un dosar este făcut bine sau nu.

Lui Ponta i s-a reproşat că încearcă "să prostească" în aceeaşi măsură în care o face preşedintele Traian Băsescu, ceea ce este ruşinos pentru el, deoarece nu vrea să înţeleagă că procurorii nu sunt judecători, ci îşi desfăşoară activitatea ca funcţionari "sub controlul şi subordonaţi ierarhic ministrului Justiţiei", ministru la rândul său subordonat prim-ministrului, şi a fost întrebat dacă l-a întrebat vreodată pe Cazanciuc ce se întâmplă în subordinea lui, fără ca asta să însemne subrdonarea justiţiei, ci doar asigurarea că justiţia este dreaptă şi "spălată" după regimul Băsescu, premierul explicând însă la rândul său că procurorii sunt magistraţi, nu funcţionari publici, şi nu se află în subordinea Guvernului, cu atât mai puţin a ministrului Justiţiei, iar controlul constituţional al ministrului înseamnă doar formularea de modificări legislative legate de sistemul de justiţie şi asigurarea funcţionării administrative a instanţelor de judecată.

"Dacă propuneţi să schimbăm un sistem prin care procurorii să fie în partea executivă, ca în alte ţări, sunt de acord să discutăm acest lucru, dar azi vorbind, cu toată supărarea dumneavoastră pe care o înţeleg, nu se află în subordinea Guvernului", a adăugat Ponta, răspunsul primit de către premier fiind însă că este ruşinos ceea ce face, deoarece cunoaşte foarte bine Constituţia, şi este nevoie ca dialogul să fie oprit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici