Preasfinţitul Vasile Someşanul, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a murit la 72 de ani

Preasfinţitul Vasile Someşanul, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a murit vineri la vârsta de 72 de ani.

10704 afișări
Imaginea articolului Preasfinţitul Vasile Someşanul, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a murit la 72 de ani

Înmormântarea fostului episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va avea loc luni, a transmis Basilica.ro, agenţia de ştiri a Patriarhiei Române.

Conform sursei, Preasfinţitul Vasile Someşanul s-a născut în 30 decembrie 1948, în Cluj, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori. A urmat şcoala generală în Mănăştur, Şcoala profesională „16 Februarie” din Cluj, la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 februarie”. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj, unde a obţinut şi bacalaureatul.

În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, unde în 1976 a obţinut şi licenţă în Teologie.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, judeţul Cluj, iar la scurtă vreme a fost detaşat ca preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul Grigorescu, municipiul Cluj-Napoca.

După alte câteva luni, a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Mănăştur, din Municipiul Cluj-Napoca. În anul universitar 1990-1991 a fost şi duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar în 25 martie 1995 a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia.

În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit apoi şi în rangul de arhimandrit. În vara anului 1998 a fost numit Episcop vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

La finalul anului 2019 s-a retras din activitatea administrativă, continuându-şi activitatea pastorală şi duhovnicească.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici