Proprietarul câinilor din Vaslui care au sfâşiat un băiat acum două luni nu poate fi urmărit penal pentru că animalele nu sunt de rasă

Procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul proprietarului celor patru câini care au sfâşiat un băiat de 12 ani din Vaslui, transportat în stare gravă la spital cu peste 30 de plăgi muşcate, pe motiv că animalele nu erau de rasă.

202 afișări
Imaginea articolului Proprietarul câinilor din Vaslui care au sfâşiat un băiat acum două luni nu poate fi urmărit penal pentru că animalele nu sunt de rasă

Proprietarul câinilor din Vaslui care au sfâşiat un băiat acum două luni nu poate fi urmărit penal pentru că animalele nu sunt de rasă (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Potrivit anchetatorilor, proprietarul celor patru câini care l-au sfâşiat pe băiat în urmă cu două luni, în timp ce acesta voia să cumpere pâine de la chioşcul unei fabrici de panificaţie din spatele Parcului Copou din municipiul Vaslui nu poate fi tras la răspundere pe linie penală întrucât animalele nu erau de rasă.

În aceste condiţii, părinţii copilului au la dispoziţie calea civilă, având posibilitatea să-l dea în judecată pe proprietarul câinilor şi să le ceară despăgubiri materiale.

"Din cercetările desfăşurate de poliţişti sub coordonarea procurorului de caz, s-a stabilit că fapta nu este prevăzută de legea penală, fiind aplicabile doar prevederile Codului Civil. Asta în condiţiile în care, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, cei patru câini ai proprietarului fabricii de pâine nu se încadrează în niciuna din categoriile menţionate în actul normativ, fiind vorba de corcituri. Părinţii copilului au fost chemaţi la poliţie şi li s-a prezentat soluţia procurorului de caz, având în vedere că ei au făcut plângerea penală la poliţie împotriva proprietarului câinilor", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, Mihaela Ştraub.

Odată cu scoaterea de sub urmărire penală, poliţiştii vasluieni vor lua măsura sancţionării proprietarului celor patru câini cu amendă contravenţională, cuprinsă între 100 şi 500 de lei, pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol.

La mijlocul lunii septembrie, un băiat de 12 ani a fost atacat de patru câini pe drumul de acces spre chioşcul unei fabricii de panificaţie, magazin de unde voia să cumpere pâine. Lăsate libere pentru a păzi fabrica în care nu se afla nimeni la acea oră, animalele l-au târât pe băiat aproximativ 30 de metri în interiorul curţii societăţii, după care au început să-l sfâşie. Copilul a fost salvat de către un bărbat care locuia în zona respectivă, ulterior fiind transportat în stare gravă la spital. În urma investigaţiilor, medicii au constatat că băiatul avea peste 30 de plăgi muşcate, majoritatea la cap şi la picioare.

În urma plângerii depuse de părinţii băiatului după incident, poliţiştii vasluieni au întocmit dosar penal pe numele proprietarului câinilor pentru comiterea infracţiunii de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici