ONB sărbătoreşte 50 de ani de la premiera "Oedipe"

Opera Naţională Bucureşti (ONB) va pune în scenă, pe 18 şi 20 septembrie, două reprezentaţii ale operei "Oedipe", de George Enescu, marcând astfel împlinirea a 50 de ani de la premiera spectacolului.

41 afișări
Imaginea articolului ONB sărbătoreşte 50 de ani de la premiera "Oedipe"

ONB sărbătoreşte 50 de ani de la premiera "Oedipe"

Potrivit ONB, cele două reprezentaţii se vor desfăşura sub bagheta dirijorului Cornel Trăilescu, montarea fiind semnată de regizorul Petrică Ionescu.

De asemenea, pe 19 septembrie, va fi organizat şi un simpozion pe tema "Oedipe, creaţie a lui George Enescu - de 50 de ani în România", ce va cuprinde dezbateri legate de această creaţie enesciană, care, potrivit mărturisirii compozitorului, este "sinteza unei vieţi întregi de studiu şi experienţă".

Opera "Oedipe" a fost compusă între anii 1921 - 1931, la conacul Marucăi Rosetti-Cantacuzino din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii.

Premiera operei "Oedipe" a avul loc la Paris, pe 13 martie 1936, şi s-a bucurat de un succes imediat.

Primul tenor care l-a interpretat pe Oedipe pe scena operei din Paris a fost Andre Parnet.

Opera se inspiră din cele doua piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, "Oedipe la Colona" şi "Oedipe-Rege".

Libretistul operei a fost Edmond Fleg. Cariera internaţională a operei a fost, însă, întreruptă de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, când, în 1940, Parisul a fost ocupat de armata germană.

Opera şi-a păstrat, însă, popularitatea în România, fiind de mai multe ori montată, în mod tradiţional, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" din Bucureşti.

O punere în scenă recentă s-a făcut în regia lui Andrei Şerban şi a provocat numeroase controverse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici