Rushdie, Antunes, Levy pledează pentru o uniune politică în manifestul "Europa sau haos? "

O serie de mari scriitori, ca Salman Rusdie, Bernard-Henri Levy şi Antonio Lobo, pledează pentru o "uniune politică", fără de care, în opinia lor, Europa s-ar destrăma şi ar "muri", într-un manifest publicat într-o serie de publicaţii europene, inclusiv Le Monde, în ediţia de sâmbătă.

176 afișări
Imaginea articolului Rushdie, Antunes, Levy pledează pentru o uniune politică în manifestul "Europa sau haos? "

Salman Rushdie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acest manifest, iniţiat de către Bernard-Henri Levy, "Europa sau haos? Reconstruirea Europei sau moartea", semnat de Vassilis Alexakis, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Salman Rushdie şi Fernando Savater, urmează să fie publicat şi în Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais sau Corriere della Sera.

"Europa nu este în criză, ea este pe cale să moară. Nu Europa ca teritoriu, desigur. Europa ca vis şi ca proiect", scriu aceşti intelectuali, care apără un proiect al unei "federaţii" europene.

"Fie Europa face încă un pas, dar decisiv, pe calea integrării politice, fie iese din Istorie şi se prăbuşeşte în haos. Nu avem altă opţiune: uniune politică sau moarte", afirmă ei.

Această iniţiativă va continua luni seara cu o mare dezbatere publică, organizată de postul cultural franco-german Arte, la Théâtre du Rond-Point, la Paris, în cursul căreia vor lua cuvântul numeroşi scriitori, ca Umberto Eco, Hans Christoph Buch, Juan Luis Cebrián, György Konrád, Julia Kristeva, Bernard-Henri Levy sau Peter Schneider.

"Într-un moment în care idealul european este în criză, iar construirea Europei politice marchează ritmul, la ora la care peste tot în Europa revin tensiuni identitare şi naţionale, Arte a dorit să facă auzite mai voci europene, reunind aceşti scriitori care, prin activitatea şi existenţa lor, creează Europa", subliniază postul într-un comunicat.

Un dosar special "Europa sau haos?" este disponibil, de asemenea, la adresa arte.tv/europepolitique.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici