19 porci sacrificaţi într-un sat din Sălaj, unde a fost confirmată pesta porcină

Un număr de 19 porci au fost sacrificaţi în satul Doh, comuna Măerişte, după confirmarea apariţiei pestei porcine africane la o gospodărie, autorităţile judeţene din Sălaj aplicând un plan de măsuri pentru controlul bolii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

184 afișări
Imaginea articolului 19 porci sacrificaţi într-un sat din Sălaj, unde a fost confirmată pesta porcină

19 porci sacrificaţi într-un sat din Sălaj, unde a fost confirmată pesta porcină

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că în jurul focarului din localitatea Doh se stabileşte o zonă de protecţie cu o rază de trei kilometri.

„A fost confirmată prezenţa pestei porcine africane la o gospodărie din localitatea Doh, comuna Măerişte, astfel că au fost sacrificaţi 19 porci din acea gospodărie. Pesta a apărut la o scroafă cu doi purcei. Am stabilit un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în care se arată că, începând cu data sâmbătă, 16 februarie, în jurul focarului din Doh se stabileşte o zonă de protecţie cu o rază de trei km, incluzând localităţile Doh şi Dumuslău, respectiv o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, incluzând mai multe localităţi din Sălaj, şi parţial una din judeţul Satu Mare”, a spus Florian.

Astfel, în zona de supraveghere se va realiza în perioada imediat următoare un recensământ al exploataţiilor cu porcine.

În plan sunt cuprinse şi alte măsuri, respectiv interzicerea deplasării şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală, şi niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

O comisie va stabili modalitatea de despăgubire a fermierului din Doh care a rămas fără cei 19 porci.

Un alt focar de pestă porcină africană fusese identificat într-o localitate din apropiere, în Bobota, în 29 ianuarie, unde au fost sacrificaţi alţi 20 de porci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici