FMI: Guvernul trebuie să revizuiască sistemul de salarii şi pensii

Guvernul trebuie să revizuiască, într-un interval de doi ani, cu asistenţă internaţională, sistemul de salarii şi pensii în sectorul public, precum şi procedurile de monitorizare şi control pentru companiile de stat, a declarat, miercuri, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

32 afișări
Imaginea articolului FMI: Guvernul trebuie să revizuiască sistemul de salarii şi pensii

FMI: Guvernul trebuie să revizuiască sistemul de salarii şi pensii (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit oficialului FMI, salariile în sistemul public s-au dublat într-o perioadă de trei ani.

"Fondul de salarii a crescut mai mult decât dublu în ultimii trei ani. Acest trend de creştere nu este sustenabil şi creează o enormă presiune pe buget. Trebuie reformată structura sistemului public de salarii. Acest lucru nu înseamnă neapărat că salariaţii vor avea reduceri de venituri. Sistemul pentru stabilirea salariilor trebuie simplificat şi îmbunătăţit", a spus Franks.

El a explicat că autorităţile române trebuie să elaboreze legea salarizării unice, prin care să elimine practicile de plată a veniturilor pe bază de bonusuri şi prime.

"Va fi aplicat un sistem salarial care se va baza mai puţin pe bonusuri, care nu trebuie să depăşească 25% din salariu", a spus Franks.

 

Oficialul FMI a mai arătat că fondul public de salarii ar trebui sa scadă ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) în perioada următoare. El a menţionat că în acest moment fondul public de salarii reprezintă 8% din PIB.

"Per total fondul de salarii va trebui să fie adus sub control", a declarat Franks.

El a arătat că Executivul va trebui să aplice, în acelaşi interval, o reformă a sistemului de pensii şi o lege a responsabilităţii fiscale, prin care să evite noi creşteri ale deficitului bugetar.

"Sistemul public de pensii va reprezenta o provocare fiscală enormă. Va fi o presiune mare pentru că din ce în ce mai multe persoane ies la pensie, iar tot mai puţini tineri intră pe piaţa muncii. Asta nu înseamnă că pensiile vor fi reduse. Este nevoie de reforma sistemului de pensii, de a modifica parametrii sistemului, pentru a fi sustenabil pe termen lung", a spus oficialul FMI.

Franks spune că presiunea pe sistemul fiscal va creşte, chiar dacă în 2009 nu va fi un deficit al fondului de pensii.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat marţi pentru MEDIAFAX că instituţia a convenit cu Guvernul "aproape îngheţarea" fondului public de salarii, autorităţile române având posibilitatea unor indexări punctuale, cu ajustări în compensare, pentru a nu depăşi limitele generale stabilite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici