Amnesty International: Talibanii ar trebui judecaţi pentru crime de război

Talibanii şi alţi insurgenţi care acţionează în Afganistan ar trebui, după anchetă, să fie aduşi în faţa justiţiei internaţionale pentru crime de război, a apreciat marţi organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, cu sediul la Londra.

29 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Talibanii ar trebui judecaţi pentru crime de război

Amnesty International: Talibanii ar trebui judecaţi pentru crime de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Talibanii şi alţi insurgenţi devin din ce în ce mai îndrăzneţi în asasinarea sistematică a civililor. Luarea drept ţintă a civililor este o crimă de război, pur şi simpu", a declarat Sam Zarifi, directorul pentru zona Asia-Pacific al organizaţiei, citat într-un comunicat.

ONU a anunţat marţi că 1.271 de civili au fost ucişi şi alţi 1.997 au fost răniţi în Afganistan în primele şase luni ale lui 2010, aceasta reprezentând o creştere de 31 la sută în raport cu aceeaşi perioadă a lui 2009.

Insurgenţii sunt responsabili de moartea a trei sferturi dintre aceste persoane, în timp ce forţelor afgane şi celor internaţionale le revine responsabilitatea decesului a 12 la sută din total.

"Poporul afgan cere dreptate şi are dreptul la stabilirea responsabilităţilor şi la compensaţii", a declarat Zarifi. "Nu există în Afganistan în prezent niciun sistem judiciar care să poată aborda această lipsă de găsire a responsabilităţii".

"În consecinţă, Guvernul afgan urmează să ceară Curţii Penale Internaţionale să ancheteze aceste crime de război, iar crimele împotriva umanităţii care ar putea fi comise de una dintre părţile conflictului", a pledat el.

Organizaţia a salutat scăderea numărului de decese provocate de membrii coaliţiei internaţionale şi trupele afgane, subliniind că "trupele neguvernamentale sunt responsabile de moartea a cel puţin 223 de persoane în şase luni" şi că "NATO nu are în continuare o metodă coerentă pentru a contabiliza victimele".

"Forţele speciale din Afganistan nu dau încă dovadă de transparenţă în ceea ce priveşte acţiunile lor atunci când sunt invitate să ofere răspunsuri cu privire la victimele civile", a deplâns Amnesty.

Organizaţia "face presiuni asupra trupelor internaţionale şi afgane să se conformeze obligaţiilor lor legale de protejare a civililor, în special a celor care le furnizează informaţii despre insurgenţi sau care cooperează în timpul operaţiunilor militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici