Barack Obama se va întâlni cu Dalai Lama, în pofida nemulţumirii Chinei

Preşedintele american, Barack Obama, se va întâlni cu Dalai Lama, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, în condiţiile în care relaţiile dintre Beijing şi Washington traversează un moment tensionat.

32 afișări
Imaginea articolului Barack Obama se va întâlni cu Dalai Lama, în pofida nemulţumirii Chinei

Barack Obama se va întâlni cu Dalai Lama, în pofida nemulţumirii Chinei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele le-a spus demnitarilor chinezi în timpul călătoriei sale (la Beijing) de anul trecut că se va întâlni cu Dalai Lama şi asta intenţionează să facă", a explicat purtătorul de cuvânt, Bill Burton, cu ocazia unei deplasări a lui Obama la Nashua, în New Hampshire.

"Dalai Lama este o personalitate religioasă şi culturală respectată în toată lumea şi cu acest titlu îl va întâlni preşedintele", a precizat Burton.

"Pentru a fi clar, Statele Unite consideră că Tibetul face parte din China. Suntem îngrijoraţi, pe planul drepturilor omului, de modul în care sunt trataţi tibetanii. Presăm Guvernul chinez să protejeze tradiţiile culturale şi religioase unice ale Tibetului", a adăugat el.

China a avertizat, marţi, Statele Unite că o eventuală întâlnire între preşedintele american şi liderul spiritual al budiştilor tibetani ar "submina grav" relaţiile dintre cele două ţări.

"Suntem ferm împotriva" unei astfel de întâlniri, a declarat un oficial, în contextul în care Dalai Lama urmează să efectueze, începând din 16 februarie, o vizită în Statele Unite.

În contextul în care relaţiile bilaterale trec în prezent printr-o fază de turbulenţe, Zhu Weiqun, un oficial al unei organizaţii aflate sub egida Partidului Comunist chinez, a apreciat că o astfel de vizită "ar submina grav fundamentele politice ale relaţiilor chinezo-americane".

China protestează înainte de fiecare întrevedere prevăzută între liderul spiritual al budiştilor tibetani, pe care îl acuză de separatism, şi demnitarii străini.

Dalai Lama urmează să se deplaseze în Statele Unite pentru o vizită de zece zile care va începe la Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici