Bashar al-Assad: SUA caută pretexte pentru un război cu Siria prin încălcarea reglementărilor ONU

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a denunţat ameninţările Statelor Unite cu o intervenţie militară, acuzând Washingtonul că vrea "pretexte" pentru război, încălcând reglementările internaţionale, conform unui interviu acordat Televiziunii chineze (CCTV).

541 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad: SUA caută pretexte pentru un război cu Siria prin încălcarea reglementărilor ONU

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele Barack Obama a avertizat că Statele Unite sunt pregătite să atace Siria, chiar şi fără un mandat al Naţiunilor Unite, dacă regimul Bashar al-Assad nu respectă termenii acordului privind neutralizarea arsenalului chimic.

"Dacă Statele Unite vor pretexte pentru război le vor găsi, dat fiind că nu s-au dat niciodată înapoi de la războaie", a declarat al-Assad în interviul acordat CCTV, relatează Reuters.

"Indiferent dacă în Siria ar fi sau nu o criză, noi vom fi mereu în alertă în legătură cu intenţiile unor state occidentale de a eluda Carta ONU şi reglementările internaţionale", a spus liderul sirian.

Potrivit lui Bashar al-Assad, China şi Rusia se vor asigura că nu vor fi pretexte pentru intervenţii militare în Siria.

Statele Unite au atribuit regimului sirian atacul cu arme chimice comis la Damasc pe 21 august şi soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Însă al-Assad susţine că atacul a fost comis de insurgenţi care ar fi adus armamentul neconvenţional din ţări vecine. "Avem mărturii ale unor terorişti care au transportat armele chimice din ţările vecine", afirmă liderul de la Damasc.

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc urmând să prezinte lista cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea Naţiunilor Unite, până la jumătatea anului 2014. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici