Haos în principala gară din Budapesta, pe fondul crizei refugiaţilor din Europa - VIDEO

Imigranţi furioşi strigau marţi "Libertate! Libertate!" şi cereau să poată folosi biletele de tren, după ce autorităţile ungare au suspendat temporar traficul feroviar în principala gară din Budapesta şi au evacuat imigranţi care încercau să urce în trenuri către Austria şi Germania, relatează AP.

1364 afișări
Imaginea articolului Haos în principala gară din Budapesta, pe fondul crizei refugiaţilor din Europa - VIDEO

Haos în principala gară din Budapesta, pe fondul crizei refugiaţilor din Europa - VIDEO

Haosl a cuprins Gara Keleti din Budapesta, de unde mii de imigranţi au plecat în ultimele zile cu trenul către cele două state membre UE bogate - destinaţiile lor preferate în fuga din calea tulburărilor din Orientul Mijlociu şi Asia. Biletele de tren au devenit extrem de populare în rândul imigranţilor, după ce 71 de imigranţi par că murit sufocaţi, săptămâna trecută, într-un camion unguresc care a fost găsit abandonat în Austria.

Europa a fost copleşită anul acesta de un aflux de imigranţi - care fug din calea violenţei şi sărăciei. Peste 332.000 de oamni au sosit până în prezent pe continent, în timp ce între statele membre UE există dezacorduri puternice cu privire la gestionarea acestui val fără precedent.

Germania a acceptat mult mai mulţi imigranţi decât restul celor 27 de state membre UE, iar în state de frontieră aflate în prima linie - ca Grecia, Italia, Macedonia, Serbia şi Ungaria - au avut loc confruntări între poliţie şi imigranţi, ciocniri între imigranţi, iar unele persoae au murit pe mare, în contextul în care mii de oameni traversează zilnic Mediterana în ambarcaţiuni periculoase, în schimbul unor sume de bani plătite traficanţilor.

Confruntări au izbucnit marţi dimineaţa la Budapesta, unde sute de imigranţi împingeau către porţile metalice ori de câte ori vreun tren urma să plece către Viena sau Munchen, dar au fost blocaţi de către poliţie.

Autorităţile au anunţat la difuzoare că toate trenurile sunt suspendate pentru o perioadă nedeterminată. Documentele imigranţilor au fost verificate, iar cei cu bilete de tren dar fără vize UE au fost daţi afară din gară.

Afară, sute de persoane care au cheltuit sume importante pe bilete, scandau "Germania!" şi "ONU!".

Un economist originar din oraşul sirian Alep, Mohammed, în vârstă de 24 de ani, a declarat că nu a mai văzut un asemenea haos de când a plecat din Siria. El şi-a cumpărat un bilet către Munchen cu 200 de euro, după ce poliţia ungară i-a spus luni seara că aşa i se va permite să plece. Însă, în pofida faptului că a prezentat un paşaport sirian valid poliţiştilor care păzeau peroanele, i s-a spus că nu poate urca în tren deoarece nu are viză pentru Germania.

El a refuzat să-şi spună numele de familie reporterului AP, făcându-şi griji pentru eventuale repercusiuni asupra familiei sale, la Alep.

"Este o nebunie", a declarat Baba Mujhse, o voluntară cu dublă cetăţenie egipteană şi ungară, în Gara Keleti, ţinând în braţe un băiat despărţit de familia sa în îmbulzeală. "Această (interdicţie de călătorie) nu este o soluţie la nimic", a subliniat ea.

Câteva ore mai târziu, traficul feroviar a fost reluat pentru pasagerii cu documente "valide" de călătorie, dar nu şi pentru imigranţi.

Ministrul de Interne a anunţat că peste 156.000 de "imigranţi ilegali" au intrat în ţară până marţi, dintre care aproximativ 142.000 au cerut azil, inclusiv 45.000 de sirieni.

Reacţia Ungariei cu privire la transportul feroviar părea, în parte, motivată de presiunile exeercitate de alte state UE, care încercau să facă faţă afluxului de imigranţi. Poliţia din Viena a anunţat marţi că aproximativ 3.650 de imigranţi au sosit luni din Ungaria, în gara din oraşul Westbahnhof, cei mai mulţi continuându-şi însă drumul către Germania.

"Să li se permită pur şi simplu că urce la bord, la Budapesta... şi să fie priviţi cum sunt duşi în ţara vecină (Austria) - asta nu este politică", a declarat cancelarul austriac Werner Faymann pentru radiodifuzorul naţional ORF.

Într-o reacţie la aceste critici, Guvernul ungar a anunţat că premierul Viktor Orban urmează să discute despre criza imigranţilor joi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului Donald Tusk şi preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz.

Deşi critice faţă de Ungaria, autorităţile austriece au recunoscut că sunt depăşite de miile de persoane care au sosit cu trenul luni seara. Poliţia a anunţat că nu dispune de suficiente efective pentru a organiza controale, care ar include, în mod normal, trimiterea imigranţilor fără documente "adecvate" înapoi în Ungaria.

Problemele din gări au fost însoţite de întârzieri pe autostrăzi, după ce autorităţile austriece au reimpus controlul la frontieră în principalele puncte de trecere dinspre Ungaria. Agenţia de informaţii despre trafic Utinform a anunţat că la punctul de trecere de la Hegyeshalom, pe principala autostradă care asigură legătura dintre Budapesta şi Viena cozile ajungeau până marţi la şase kilometri, din cauza inspecţiilor austriecilor.

Tensiuni au izbucnit din nou, marţi, la frontiera dintre Grecia şi Macedonia, unde aproximativ 1.500 de imigranţi aşteaptă să treacă. Încăierări şi confruntări au izbucnit, în mulţime, lângă satul grec Idomeni, după ce imigranţi, în principal din Afganistan şi Pakistan, au încercat să treacă în forţă de poliţia macedoneană de frontieră.

La Geneva, Agenţia ONU pentru protecţia copiilor a anunţat că numărul de femei şi copii care traversează Macedonia s-a triplat în ultimele trei luni. Până la 3.000 de persoane pe zi traversează frontiera, iar aproximativ una din opt este o femeie însărcinată, a precizat Agenţia ONU.

Concomitent, Paza de Coastă greacă a anunţat că a salvat, în ultimele 24 de ore, aproape 1.200 de imigranţi de pe mare, în largul insulelor sale din estul Egeei - un număr neobişnuit de mare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici