Justificarea pentru intervenţia cu gaze lacrimogene din Turcia: Manifestanţii din Piaţa Taksim pătează imaginea ţării

Guvernatorul Istanbulului Hüseyin Avni Mutlu a justificat intervenţia, marţi dimineaţa, a poliţiei în Piaţa Taksim din oraş, afirmând că manifestanţii care o ocupau de 12 zile "pătează imaginea" Turciei.

415 afișări
Imaginea articolului Justificarea pentru intervenţia cu gaze lacrimogene din Turcia: Manifestanţii din Piaţa Taksim pătează imaginea ţării

Justificarea pentru intervenţia cu gaze lacrimogene din Turcia: Manifestanţii din Piaţa Taksim pătează imaginea ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Spectacolul (oferit de aceşti manifestanţi) a contrariat populaţia (...) şi pătează imagina ţării în ochii lumii", a declarat Mutlu într-o conferinţă de presă, atribuind responsabilitatea confruntărilor care au urmat operaţiunii forţelor de ordine unor "marginali".

Pe de altă parte, barajele ridicate în jurul Pieţei Taksim din Istanbul au fost înlăturate cu buldozere, iar poliţia a preluat controlul asupra acesteia.

Forţele de ordine au reuşit marţi dimineaţa, cu ajutorul gazelor lacrimogene şi tunurilor cu apă, să disloce din piaţă sute de tineri manifestanţi, care îşi protejau faţa cu măşti şi care s-au opus intervenţiei aruncând cu pietre şi cocteiluri Molotov.

Poliţia nu a intervenit pentru a evacua Parcul Gezi, adiacent pieţei, a cărui desfiinţare, anunţată la 31 mai, a lansat manifestaţii împotriva Guvernului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan, care urmează să întâlnească miercuri reprezentanţi ai mişcării de contestare, va vorbi marţi la prânz, ca în fiecare săptămână, în faţa deputaţilor din cadrul formaţiunii sale, AKP, la Ankara.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici