Ostaticii executaţi de Statul Islamic sau grupările afiliate - FOTO

Japonezul Kenji Goto, a cărui execuţie a fost anunţată sâmbătă de organizaţia Stat Islamic (SI), este al doilea ostatic japonez ucis într-o săptămână de această grupare jihadistă, relatează AFP, prezentând precedentele execuţii de acest tip revendicate de SI şi grupările afiliate.

3083 afișări
Imaginea articolului Ostaticii executaţi de Statul Islamic sau grupările afiliate - FOTO

Kenji Goto (Captură video)

- 19 august: SI afirmă, într-o înregistrare video postată pe Internet, că l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, în vârstă de 40 de ani, răpit în nordul Siriei în noiembrie 2012 şi ameninţă să îl ucidă pe un alt ostatic ca represalii faţă de atacurile aeriene americane din Irak, care au debutat la începutul lui august.

- 2 septembrie: SI revendică, într-o înregistrare video, execuţia prin decapitare a jurnalistului american Steven Sotloff, în vârstă de 31 de ani, şi ameninţă să ucidă un al treilea ostatic, pe britanicul David Haines. Dat dispărut de 12 luni, Sotloff ar fi fost răpit pe 4 august 2013 la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, dar răpirea sa a fost ţinută în secret.

- 13 septembrie: SI revendică într-o înregistrare video decapitarea angajatului umanitar britanic David Haines, în vârstă de 44 de ani, şi ameninţă să execute un alt ostatic britanic, Alan Henning. Gruparea îi reproşează Marii Britanii că susţine formarea unei vaste coaliţii antijihadiste iniţiate de Washington. Implicat în domeniul umanitar din 1999, David Haines a fost răpit în Siria în martie 2013.

- 24 septembrie: Jund al-Khilafah, o grupare algeriană afiliată SI, difuzează o înregistrare video care prezintă decapitarea cetăţeanului francez Hervé Gourdel, răpit cu patru zile mai devreme la Kabylia (estul Algeriei). Această grupare a ameninţat că îl va ucide pe ostatic, un ghid montan în vârstă de 55 de ani, dacă Franţa nu va renunţa "în 24 de ore" la atacurile aeriene din Irak.

- 3 octombrie 2014: Gruparea Stat Islamic revendică, într-o înregistrare video, execuţia prin decapitare a lucrătorului umanitar britanic Alan Henning, în vârstă de 47 de ani, ca represalii la atacurile aeriene ale Marii Britanii contra SI în Irak. La sfârşitul înregistrării video, gruparea prezintă un ostatic american, Peter Kassig, ameninţând că acesta va fi următoarea sa victimă. Alan Henning, un şofer de taxi originar din Manchester, a fost răpit în decembrie anul trecut în timp ce transporta ajutor pentru o tabără de refugiaţi sirieni.

- 16 noiembrie: SI revendică, într-o înregistrare video, executarea prin decapitare a americanului Peter Kassig, în vârstă de 26 de ani, răpit în octombrie 2013 în Siria. Fost militar care a luptat în Irak, Peter Kassig a fondat o organizaţie umanitară "Special Emergency Response and Assistance" (Sera) după ce a părăsit armata americană. El s-a convertit la islam în timpul captivităţii. Această înregistrare video prezintă şi combatanţi ai SI pregătindu-se să decapiteze circa 15 bărbaţi prezentaţi ca fiind militari ai regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

- 8 ianuarie 2015: Aripa libiană a SI anunţă că a executat jurnaliştii tunisieni Sofiène Chourabi şi Nadhir Ktari. Deţinuţi pentru prima dată la 3 septembrie în estul Libiei şi eliberaţi după câteva zile, ei au fost ulterior arestaţi de gruparea armată şi au dispărut în regiunea Ajdabiya (estul Libiei) la 8 septembrie.

- 24 ianuarie: SI revendică într-o înregistrare video execuţia unui ostatic japonez, Haruna Yukawa, în vârstă de 42 de ani, răpit în Siria în august 2014. Gruparea cere eliberarea unei jihadiste irakiene, Sajida al-Rishawi, condamnată la moarte şi încarcerată în Iordania, în schimbul eliberării lui Kenji Goto, un al doilea ostatic japonez deţinut. Haruna Yukawa se declara director al unei mici companii de securitate care se ocupa de salvarea japonezilor în străinătate.

- 31 ianuarie: SI anunţă într-o înregistrare video execuţia jurnalistului Kenji Goto, în vârstă de 47 de ani. Reporter experimentat, Kenji Goto realiza reportaje despre Orientul Mijlociu pentru posturile de televiziune japoneze. El plecase în căutarea compatriotului său Haruna Yukawa înainte de a fi răpit, la rândul său, la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici