Palestinienii din Cisiordania se reîntorc în sălile de cinematograf, după 20 de ani

La peste 20 de ani de la închiderea brutală a sălilor de cinematograf, în timpul primei Intifade, extrem de violentă, palestinienii din Cisiordania au început să redescopere, treptat, bucuriile oferite de cea de-a şaptea artă.

13 afișări
Imaginea articolului Palestinienii din Cisiordania se reîntorc în sălile de cinematograf, după 20 de ani

Palestinienii din Cisiordania se reîntorc în sălile de cinematograf, după 20 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În oraşul Naplouse (Shem), unul dintre bastioanele revoltei palestiniene din Cisiordania, declanşată în decembrie 1987, sala cu un singur ecran, denumită Cinema City, a revenit la prima ei vocaţie - proiecţiile de filme.

În timpul luptelor împotriva forţelor de ocupaţie, această sală era folosită drept punct de plecare pentru atacurile sinucigaşe împotriva ţintelor israeliene.

Între timp, viaţa a început să reintre pe un făgaş normal. "De mult timp aveam în cap ideea să o redeschid, însă nivelul de securitate de aici nu îmi permitea acest lucru", a explicat Marouan al-Masri, proprietarul cinematografului Cinema City, care a redevenit operaţional la începutul lunii iunie.

"Slavă Domnului, stabilitatea a fost reinstaurată. Nu s-a mai întâmplat nimic în ultimi doi ani", a adăugat aceeaşi sursă.

În toată această perioadă, Autoritatea palestiniană a desfăşurat în zonă mii de soldaţi, punând capăt atacurilor împotriva Israelului şi haosului care a urmat după cea de-a Doua Intifada, declanşată în septembrie 2000.

În ultimele săptămâni, restricţiile impuse de armata israeliană la principalul punct de control din partea de sud a oraşului au fost net diminuate.

Dar, ţinând cont de violenţele din trecut la care a asistat această sală, "pacea economică", promovată de premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a pune capăt acestui conflict, pare destul de ipotetică.

În anii ce au precedat Prima Intifada, locuitorii din Naplouse mergeau cu regularitate în cele patru săli de cinema din oraş, pentru a aplauda cele mai recente comedii egiptene, filme de succes de la Hollywood şi pelicule de dragoste indiene.

Majdi al-Asi îşi aminteşte de una dintre ele, o clădire cu 870 de locuri, administrată de o familie, care se umplea la fiecare sfârşit de săptămână. La sfârşitul anului 1987, violenţele comise împotriva forţelor de ocupaţie au obligat toate formele de comerţ să tragă obloanele, iar sălile de cinematograf, în faliment, au fost închise.

În 2000, un obuz israelian a trecut prin plafonul unei săli de cinematograf şi un grup de necunoscuţi înarmaţi au furat proiectoarele.

În prezent, această sală a fost transformată în parcare acoperită. Celelalte două săli de cinematograf din oraş, construite în anii '40, sunt în continuare închise.

Proprietarii sălii Cinema City speră să fie mai norocoşi. Ei se tem, însă, că o ameliorare a situaţiei economice, dacă nu este urmată de un proces diplomatic de creare a unui stat palestinian, nu va fi suficientă pentru a împiedica reizbucnirea violenţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici