Kelemen: Congresul UDMR de la Cluj, sub semnul reconfigurării modalităţii de a face politică

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, înaintea începerii celui de-al 12-lea Congres al Uniunii, că reuniunea se va desfăşura sub semnul reconfigurării modalităţii de a face politică, însă cu păstrarea actualelor valori ale UDMR.

278 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Congresul UDMR de la Cluj, sub semnul reconfigurării modalităţii de a face politică

Kelemen: Congresul UDMR de la Cluj, sub semnul reconfigurării modalităţii de a face politică (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Liderul UDMR a spus că actualul Congres al uniunii se desfăşoară sub un motto cunoscut deja, şi anume reconfigurare, însă a precizat că nu este vorba despre o reconfigurare a valorilor uniunii, ci despre o reconfigurare în ceea ce priveşte modalitatea de a face politică.

"Noi trebuie să fim conştienţi că dacă nu putem face schimbările necesare şi schimbările aşteptate atunci putem fi perdanţi în această perioadă. Nu UDMR, ci clasa politică în general. Oamenii aşteaptă multă sinceritate, trebuie să fim mult mai aproape de oameni, cu mai multă empatie şi dacă reuşim să păstrăm încrederea, să lărgim încredea în UDMR, atunci şi anii care urmează după cei 25 de ani care au trecut vor însemna pentru comunitatea maghiară şi pentru uniune ani de succes, însă acest lucru depinde doar de noi. Reconfigurarea pentru noi înseamnă schimbare de atitudine", a declarat Kelemen Hunor înaintea începerii congresului care se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor, de la Cluj-Napoca.

La rândul său, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat că în cadrul Congresului Uniunii vor fi făcute două modificări importante la statutul UDMR, şi anume se va renunţa la funcţia de vicepreşedinte politic, iar secretariatul general se va numi prezidiu executiv.

"Modificările nu vizează schimbarea anumitor persoane, doar că nu vrem să transformăm UDMR într-un partid politic în sensul clasic al cuvântului", a spus Kovacs Peter.

La ora transmiterii acestei ştiri, la cel de-al 12-lea Copngres al UDMR sunt prezenţi 770 de delegaţi şi aproximativ 150 de invitaţi, între care lideri politici din Ungaria şi România: preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PLR, preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, liderul PC, Daniel Constantin, vicepremierul Uugariei Semjén Zsolt, precum şi alţi politicieni de marcă din România şi străinătate.

Potrivit secretarului general al UDMR, Kovacs Peter, vineri, în prima zi a Congresului, vor avea loc prezentarea raportului activităţii preşedintelui din cei patru ani de mandat, modificarea Statutului Uniunii, dezbateri politice şi alegerea preşedintelui UDMR, iar în cea de-a doua zi se va modifica Programul politic al UDMR şi vor fi adoptate documentele Congresului.

În cadrul lucrărilor Congresului UDMR va avea loc ceremonia de acordare a distincţiei ”Laleaua de Argint”, înfiinţată cu prilejul aniversării a 25 de ani de existenţă a UDMR, şi care va fi înmânată celor aproximativ 80 de foşti şi actuali membri din conducerea centrală a Uniunii.

"Un alt moment festiv va fi cel de proiecţie, în premieră, a filmului documentar - UDMR – împreună de 25 de ani - care evocă istoria de un sfert de secol a Uniunii, cu contribuţia unor naratori emblematici”, a mai arătat Kovacs.

Cel de-al 12-lea Congres al UDMR se desfăşoară în perioada 17 - 18 aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

Singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Uniunii este actualul lider al uniunii, Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici