Marko Bela: UDMR va putea participa într-o coaliţie doar ca partener egal şi cu pondere în structuri

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, după şedinţa Consiliul Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale ale UDMR, că Uniunea va putea participa într-o coaliţie guvernamentală numai în calitate de partener egal şi dacă va avea "ponderea necesară în structurile guvernamentale".

12 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: UDMR va putea participa într-o coaliţie doar ca partener egal şi cu pondere în structuri

Marko Bela: UDMR va putea participa într-o coaliţie doar ca partener egal şi cu pondere în structuri (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Marko Bela, reprezentanţii organizaţiilor teritoriale ale Uniunii au fost de acord cu punctul de vedere exprimat şi anterior de conducerea Uniunii ca, într-o viitoare coaliţie guvernamentală, UDMR să fie egală cu ceilalţi parteneri din coaliţie şi să aibă "ponderea necesară în structurile guvernamentale".

Întrebat dacă ponderea despre care a vorbit are legătură cu procentele obţinute de UDMR în urma alegerilor parlamentare, Marko a răspuns că organizaţia nu se va "crampona" în procente.

"Eu cred că nu ne putem crampona numai de procente, nici în plus nici în minus, ci pur şi simplu vom putea judeca cu toţii dacă vom avea pârghiile necesare noi, cei din UDMR, pentru a contribui în mod real la realizarea unor deziderate", a precizat liderul UDMR.

Întrebat dacă atunci când foloseşte sintagma "parteneri egali" se referă la portofoliile pe care trebuie să le obţină uniunea, Marko Bela a răspuns negativ: "Nu. Mă refer la relaţiile din coaliţie. Dacă participă şi PSD în coaliţie, ar însemna o coaliţie PDL-PSD şi UDMR, nimic altceva", a subliniat senatorul.

Potrivit afirmaţiilor sale, preşedinţii organizaţiilor teritoriale susţin în unanimitate eforturile UDMR şi sunt de acord ca Uniunea, împreună cu PDL, să contribuie la formarea noii coaliţii şi la formarea noului guvern dacă există condiţii acceptabile şi pentru UDMR.

"Dacă nu se vor întruni condiţiile necesare, dacă UDMR nu va reuşi să devină un partener egal într-o coaliţie guvernamentală, atunci colegii noştri din teritoriu sunt de acord cu noi că vom alege, în mod firesc, calea opoziţiei, dacă nu se reuşeşte ceea ce este prioritatea noastră şi este şi interesul UDMR şi al maghiarilor, anume de a continua activitatea guvernamentală", a precizat Marko.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a venit cu o nuanţare, miercuri, după afirmaţiile făcute la Senat, la finalul negocierilor PSD-PDL pentru o formulă guvernamentală, subliniind că, dacă nu se va respecta condiţia PSD ca UDMR să nu fie la guvernare, atunci nu va mai fi nici guvern PSD-PDL.

Geoană a spus că dacă nu se respectă condiţia PSD, ca într-o eventuală formulă de guvernare PSD-PDL, să nu fie cooptată şi UDMR, atunci nu va fi nici guvern PSD-PDL. Liderul PSD a făcut aceste precizări în timp ce pleca de la Senat, după ce făcuse, cu câteva minute înainte, o declaraţie de presă ca urmare a unei noi runde de negocieri PSD-PDL.

Şi în declaraţia care a urmat negocierilor Geoană a vorbit de UDMR, precizând că mandatul explicit primit de conducerea PSD din partea Comitetului Executiv Central a fost să negocieze o formulă de guvernare care să excludă UDMR. El a arătat, atunci, că punctul de vedere al social-democraţilor este "extrem de clar" – o eventuală formulă de guvernare să se realizeze doar în jurul PSD şi PDL, fără UDMR.

Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, după întâlnirea cu liderii UDMR, că democrat-liberalii negociază în continuare, că nu poate preciza niciuna dintre soluţiile analizate ci doar că PDL discută cu PSD pentru încheierea unui Parteneriat cu România, şi că negocierile continuă şi cu UDMR.

Citeşte şi:

Criterii pentru miniştrii PDL-PSD

Theodor Stolojan, desemnat de Băsescu premier

Stolojan: Obiectivul meu este formarea Guvernului în zece zile

PSD şi PDL au mai multe variante de ministere şi titulari la negocieri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici