Băsescu, reclamat din nou la CNCD pentru declaraţii privind romii

Preşedintele Traian Băsescu a fost din nou reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), de organizaţia Romani CRISS, după ce a făcut joi o serie de declaraţii privind "clanurile de romi".

553 afișări
Imaginea articolului Băsescu, reclamat din nou la CNCD pentru declaraţii privind romii

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Romani CRISS a depus o nouă plângere la CNCD prin care solicită sancţionarea preşedintelui Traian Băsescu pentru "atacurile rasiste" la adresa romilor, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

În continuare, ONG-ul reproduce declaraţia de miercuri a preşedintelui: "Clanurile de romi au protecţie politică, care, de regulă, este însoţită şi de protecţie a instituţiilor statului care vizează lupta împotriva crimei organizate şi acesta a fost motivul pentru care în CSAT s-a emis hotărâre specială care vizează lupta împotriva crimei organizate încă din anul 2009. La vremea aceea, crima organizată la nivel local era încă o problemă neatinsă. După hotărârea CSAT s-au constituit structuri mixte, procurori, SRI, poliţie, DGIPI, care au început lupta împotriva acestor clanuri şi convingerea mea este că statul va câştiga lupta cu aceste clanuri".

"Romani CRISS se exprimă în mod explicit în favoarea aplicării legii şi a combaterii crimei organizate. Acest lucru trebuie să aibă loc pentru toţi suspecţii, indiferent de culoarea pielii sau de culoarea politică. Însă, discursul preşedintelui este foarte periculos pentru că prezintă romii ca infractori", mai spune organizaţia în comunicat.

Potrivit ONG-ului, din afirmaţiile preşedintelui rezultă că la nivelul CSAT a fost adoptată în anul 2009 o strategie de luptă împotriva crimei organizate la nivel local, iar şeful statului sugerează că această strategie vizează clanurile de romi, clanuri care beneficiază de protecţie politică.

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, în 10 februarie, de CNCD, pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

"Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare", se arăta într-un comunicat al consiliului remis MEDIAFAX.

Preşedintele a fost reclamat la CNCD, pentru aceste afirmaţii, de asociaţia Romani CRISS.

Pe de altă parte, în iulie anul trecut, CNCD a decis că declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu la o întâlnire cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri - "Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci - şase copii, iar românca nu poate ? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...)" - nu constituie discriminare, încadrându-se în limitele libertăţii de exprimare.

În octombrie 2011, preşedintele a primit un avertisment de la CNCD pentru o declaraţie, făcută într-o emisiune televizată, în care a comentat opoziţia Finlandei la aderarea României la Schengen făcând referire la romii din România care cerşesc la Helsinki.

"Nu poţi să îi spui finlandezului, ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit. Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomaţia, pentru că acolo e reacţia opiniei publice?", a spus şeful statului.

În aceeaşi emisiune, Băsescu a afirmat, referindu-se la monarhie, că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat". "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", a spus preşedintele.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, în 23 mai 2007, să-l sancţioneze pe Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către şeful statului la adresa jurnalistei Andreea Pană de la Antena 1 este o discriminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici