Băsescu retrage titlurile de revoluţionar pentru trei persoane care ar fi colaborat cu Securitatea

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretele de retragere titlurilor de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei" pentru Ioan Bălăceanu, Constantin Boncu şi Pavel Buzgău, în legătură cu care CNSAS a decis că au colaborat cu Securitatea.

106 afișări
Imaginea articolului Băsescu retrage titlurile de revoluţionar pentru trei persoane care ar fi colaborat cu Securitatea

Băsescu retrage titlurile de revoluţionar pentru trei persoane care ar fi colaborat cu Securitatea (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Potrivit Preşedinţiei, şeful statului a semnat, joi, decretele de retragere a titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989" pentru Ioan Bălăceanu, Constantin Boncu şi Pavel Buzgău.

Pentru cei trei s-a cerut, încă de anul trecut, demararea procedurii de anulare a certificatelor de revoluţionari preschimbate. Situaţia lor a fost discutată în şedinţa din 15 decembrie 2009 a Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Potrivit procesului-verbal al şedinţei, preşedintele Comisiei, senatorul Raymond Luca, a prezentat adresa Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 nr.18/13923/ 08.12.2009, înregistrată la CPRD 1989 sub nr.42/1934/09.12.2009, potrivit căreia se solicită demararea procedurii de anulare a certificatelor de revoluţionar preschimbate pentru următoarele persoane, care au fost dovedite colaboratori ai Securităţii în urma verificării de către CNSAS: Baciu Mircea (Dosar nr.499 - calitatea de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite - certificat de preschimbare nr.LRM-B 00012), Boncu Constantin (Dosar nr.834 - calitatea de Luptător Rănit - certificat de preschimbare LRT-B 00028), Bălăceanu Ioan (Dosar nr.4774 - calitatea de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite - certificat de preschimbare LRM-B 00138), Buzgău Pavel (Dosar nr.10312 - calitatea de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite - certificat de preschimbare LRM-B 00145).

Raymond Luca specifica, la acea dată. faptul că în adresa primită se menţionează faptul că notele de constatare emise de CNSAS sunt definitive şi irevocabile, fiind publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a III a.

"Au fost ataşate şi copii după hotărârile judecătoreşti ale instanţelor, rămase definitive şi irevocabile", se arată în documentul legat de acea şedinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici