Cea mai periculoasă ameninţare din închisoare: Înşelăciunile prin intermediul mobilelor

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Claudiu Bejan, declară că cea mai periculoasă ameninţare din penitenciare o reprezintă înşelăciunile făcute prin intermediul telefoanelor mobile, arătând că proiectul de lege privind blocarea radiocomunicaţiilor în penitenciare este benefic.

266 afișări
Imaginea articolului Cea mai periculoasă ameninţare din închisoare: Înşelăciunile prin intermediul mobilelor

Cea mai periculoasă ameninţare din închisoare: Înşelăciunile prin intermediul mobilelor (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

"Cea mai periculoasă ameninţare din perspectiva telefoanelor mobile o reprezintă înşelăciunile care se fac prin intermediul acestor telefoane mobile", a afirmat Bejan, meţionând în acest sens metoda prin care sunt sunaţi cetăţeni spunându-li-se că au câştigat un premiu şi li se solicită să plătească o taxă sau metoda "accidentul", în care li se spune celor contactaţi că o rudă a fost victimă a unui accident.

O altă metodă menţionată de Bejan este cea a "angajării", în care sunt sunaţi cetăţeni şi li se oferă posturi avantajoase contra unei taxe.

El a mai spus că ANP are planuri de măsuri împotriva unor astfel de înşelăciuni, cum ar fi percheziţiile, în colaborare cu DIICOT, DGA, IGPR, dar şi proiectul de lege avizat miercuri de Guvern privind blocarea radiocomunicaţiilor în cadrul perimetrului unităţilor din penitenciar. El a menţionat că va fi o perturbare a undelor eletromagnetice care se realizează numai în perimetrele în care au acces deţinuţii, nu vor fi afectate sectoarele administrative şi nu vor fi perturbate comunicaţiile cetăţenilor.

Bejan a precizat că aceste servicii vor fi implementate în următorii 5 ani. "Este o metodă de întrerupere a radiocomunicaţiilor pentru toate dispozitivele care transmit imagini, sunet sau transmisii de date", a adăugat Bejan.

Caludiu Bejan a făcut aceste precizări la un seminar organizat pe tema îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare.

Bejan a precizat presei că fenomenul telefoanelor mobile din penitenciare nu se petrece numai în România şi că nu este de mirare având în vedere infrastructura de care dispune ţara noastră. "Fenomenul telefoanelor mobile nu este un fenomen care se petrece numai în România. La ce infrastructură avem acum, la ce resurse umane avem şi la ce dispozitive, nu este de mirare", a afirmat Bejan.

El a adăugat că una dintre modalităţile de introducere a telefoanelor mobile în penitenciar îi vizează pe cei care au acces, colaboratorii externi: ONG, transport marfă, ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor publice, dar şi cei din rândurile personalului din penitenciare.

"Verificări mai riguroase la angajaţi le facem deja. Singura modalitate de a introduce telefoane mobile nu este numai să intri pe poarta penitenciarului, mai există şi acea modalitate de a fi aruncate peste gard. Avem un număr foarte mare de telefoane mobile aruncate peste gard şi care sunt descoperite în momentul în care se înceacă preluarea lor", a mai explicat Bejan.

Administraţia Penitenciarelor şi Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii vor colabora în combaterea "ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice" generate de folosirea neautorizată în penitenciare de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, transmite Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici