Cercetări extinse în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Procurorii DNA au extins cercetările pentru noi infracţiuni în dosarul în care deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt anchetaţi pentru fapte de corupţie.

1514 afișări
Imaginea articolului Cercetări extinse în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Nicolae Păun

Procurorii anticorupţie îi aduc lui Mădălin Voicu noi acuzaţii, având suspiciuni că acesta s-a folosit de influenţa pe care o avea pentru a obţine foloase necuvenite. Nicolae Păun este acuzat de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, fals în înscrisuri private şi spălare de bani.

De asemenea, Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, este acuzat de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri şi spălare de bani iar Florentina Rotariu, manager general al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, este acuzată de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, fals în înscrisuri private, deturnare de fonduri şi spălare de bani. În aceeaşi cauză este cercetată şi Irina-Valeria Mărgărit, director economic al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, pentru deturnare de fonduri.

Concret, în cazul lui Mădălin Voicu, procurorii susţin că "în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, folosindu-se de calitatea de preşedinte de onoare al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obţinut, în numerar, de la reprezentanţii acesteia, suma de 100.000 lei. Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012".

În luna octombrie a anului 2014, reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, "folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 şi mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente", precizează DNA într-un comunicat de presă, contractele respective fiind semnate din partea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa” de Nicolae Păun, Florentina Rotariu şi Iulian Paraschiv.

Ulterior, după ce a fost deschis dosarul penal, în lunile ianuarie şi februarie, Florentina Rotariu şi Irina-Valeria Mărgărit au încheiat doua contracte de asistenta juridică în valoare totală de 96.000 euro în numele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, fără a avea acordul Consiliului Director, spun procurorii. În aceeaşi perioadă, în baza celor doua contracte, din conturile Asociaţiei Partida Romilor ar fi fost efectuate două plăţi în valoare de 297.144,6 lei.

DNA anunţă că a pus sechestru pe bunurile imobile aflate în proprietatea societăţii SC Niky Scorpion Alcom S.R.L., până la concurenţa sumei de 30.470.708,72 lei.

Potrivit acuzaţiilor iniţiale, "în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor". În schimb, Voicu ar fi urmat să intervină la funcţionari şi demnitari, "intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa".
În cazul lui Mădălin Voicu, parlamentarii au respins cererile Parchetului de reţinere şi arestare. Ulterior, procurorii DNA au dispus control judiciar pe o cauţiune în valoare de 500.000 de lei pentru deputat, însă instanţa supremă a dispus revocarea măsurii preventive.

În ceea ce îl priveşte pe Nicolae Păun, acesta a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii februarie şi plasat sub control judiciar în luna aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici