Enescu: Starea bebeluşilor se poate modifica în orice clipă, se poate întâmpla orice

Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, Dan Enescu, a spus că starea bebeluşilor este staţionară, dar gravă şi că aceasta s-ar putea modifica în orice clipă fiind vorba de copii cu greutate între unul şi două kilograme, cu arsuri pe 60-70% din corp peste care se suprapun cele de căi respiratorii.

38 afișări
Imaginea articolului Enescu: Starea bebeluşilor se poate modifica în orice clipă, se poate întâmpla orice

Enescu: Starea bebeluşilor se poate modifica în orice clipă, se poate întâmpla orice (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Starea copiilor este staţionară, dar gravă. Au suferit un şoc foarte grav, pierderile de lichid sunt foarte mari, iar acestea trebuie compensate continuu", a spus Dan Enescu.

Acesta a explicat că, într-un astfel de şoc, chiar dacă un copil arată bine, în orice clipă se poate întâmpla ceva.

"Vă reamintesc că sunt bebeluşi a căror greutate oscilează între unul şi două kilograme care au afectat peste 60-70% din corp, inclusiv căile respiratori. Gândiţi-vă, au stat într-un aer irespirabil", a mai spus Dan Enescu.

El a precizat că în primele momente nici a putut fi evaluată gravitatea arsurii întrucât bebeluşii aveau icter (culoarea pielii schimbată), lipsa de oxigen le dădea o culoare roz şi peste toate erau leziunile.

El a menţionat că tratamentul copilului ars este foarte dificil şi că acesta nu poate fi prescris pentru mai mult timp, întrucât de la oră la alta pot apărea complicaţii. În plus, managerul a apreciat prezenţa colegilor israelini care au venit în România "din spirit de solidaritate".

"Am avut o surpriză deosebit de plăcută atunci când prietenii din Israel au venit în România, din spirit de solidaritate. Pentru mine şi echipa mea a fost benefic să avem a doua opinie', a mai spus Enescu.

El a precizat că medicii israelieni vor pleca miercuri din ţară după ce au văzut copiii.

Şeful Departamentul Arsuri al Universităţii din Tel Aviv, Haik Joseff, şeful echipei de israelini care a venit în Bucureşti, a declarat că a venit în România cu o parte a echipei sale pentru a vedea copiii şi a exprima o a doua opinie.

"Îl cunosc pe prof. Enescu am discutat de multe ori, am venit să-i dăm o mână de ajutor prietenului de aici. Aici am găsit o echipă de profesionişti care lucrează ca atare. Toţi trebuie să înţeleagă că aceste cazuri sunt foarte grave şi că există risc. Nu cred că mai putem face ceva aici, i-am văzut pe copii, starea lor se poate schimba de la un minut la altul, dar sunt îngrijiţi de o echipă profesionistă. Am îngrijit copii mici, prematuri, dar nu am văzut atât de multe cazuri la un loc", a spus medicul israelian.

La rândul lui, Directorul Administraţiei Servicii Medicale, Marius Savu, a mulţumit echipei de medici din Israel şi a spus că, iniţial, s-a gândit să discute cu ei oportunitatea transferării într-o clinică din Tel Aviv a micuţilor răniţi în explozia de la Maternitatea Giuleşti. "Iniţial am crezut că va fi nevoie să transferăm în Israel câţiva bebeluşi cu suferinţe grave. Medicii ne-au spus că nu este cazul", a spus Marius Savu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici