Filtre în Tulcea pentru evitarea răspândirii pestei porcine africane, zeci de focare găsite deja

Zeci de focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în ultima perioadă pe teritoriul judeţului Tulcea. Autorităţile au instituit filtre în municipiul Tulcea, în aşa fel încât niciun porc viu sau produs din carne de porc să nu fie transportat din zonele afectate.

622 afișări
Imaginea articolului Filtre în Tulcea pentru evitarea răspândirii pestei porcine africane, zeci de focare găsite deja

Filtre în Tulcea pentru evitarea răspândirii pestei porcine africane, zeci de focare găsite deja

37 de focare de pestă porcină africană au fost înregistrate pe teritoriul administrativ al comunelor tulcene Ceatalchioi, Pardina, Maliuc şi Somova, dar şi al municipiului Tulcea, iar până în prezent 35 de porci au murit din cauza acestei boli, a anunţat, marţi, Prefectura Tulcea.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, boala nu este periculoasă pentru om, însă în cazul porcinelor virusul pestei porcine africane provoacă mortalitate în 100 la sută din cazuri, existând doi factori ce provoacă răspândirea acesteia, cel animal şi factorul uman.

„Dacă pentru factorul animal au fost luate de către medicii veterinari toate măsurile de izolare a focarelor, în ceea ce priveşte factorul uman este nevoie de cooperarea cetăţenilor cu autorităţile statului şi semnalarea oricărei suspiciuni a bolii, respectiv atunci când constată că animalele lor au febră”, precizează reprezentanţii Prefecturii Tulcea.

Ca urmare a apariţiei acestor focare, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a convocat, marţi, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) pentru a veni în sprijinul echipelor de medici veterinari, fiind luată măsura instituirii de filtre la ieşirile din municipiul Tulcea şi la trecerea de bac între municipiu şi suburbie, ca măsură suplimentară de izolare a bolii pe raza celor patru comune şi a suburbiei municipiului Tulcea.

Totodată, DSVSA Tulcea a făcut un apel la crescătorii de animale să nu utilizeze resturi alimentare în hrana porcilor, să nu părăsească gospodăria sau ferma cu aceleaşi haine şi încălţări cu care au luat contact cu animalele, să evite introducerea în exploataţiile proprii a unor porcine de provenienţă necunoscută şi mai ales fără înştiinţarea medicului veterinar.

Boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie - prin mortalitatea cauzată de evoluţia bolii, limitarea mişcării animalelor, reducerea pieţei de desfacere prin interdicţii de export animale vii şi produse din carne de porc, etc; fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare.

Pe de altă parte, din cauza rezistenţei foarte mari a virusului în mediul înconjurător, precum şi a contaminării unor vectori, precum căpuşele, în care virusul poate rămâne activ câţiva ani, boala devine endemică, adică o boală care persistă într-o anumită regiune, într-o anumită populaţie de animale, foarte greu de eradicat, cu costuri uriaşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici