Fost membru CSM, surprins de colaborarea dintre Consiliu şi SRI din 2012, CERE transparenţă totală

Fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, a transmis Consiliului o solicitare prin care îi cere preşedintelui CSM să îi comunice lămuriri privind colaborarea între instituţie şi SRI, în contextul protocolului dintre cele două instituţii, recent desecretizat.

306 afișări
Imaginea articolului Fost membru CSM, surprins de colaborarea dintre Consiliu şi SRI din 2012, CERE transparenţă totală

Fost membru CSM, surprins de colaborarea dintre Consiliu şi SRI din 2012, CERE transparenţă totală

„Văzând o serie de afirmaţii vehiculate în spaţiul public în contextul generat de declasificarea şi publicarea de către CSM a protocolului încheiat între CSM si SRI în luna martie 2012, faţă de caracterul nereal al acestor afirmaţii şi faţă de potenţialul acestora de a induce o percepţie publică eronată asupra modului în care CSM şi-ar fi îndeplinit atribuţiile legale şi constituţionale anterior anului 2017, pentru corecta stabilire a situaţiei de fapt şi de drept, precum şi pentru aflarea adevărului, vă adresăm solicitarea de a dispune în regim de urgentă, în considerarea prevederilor art. 24 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, verificările ce se impun în evidenţele CSM si, ulterior, să ne comunicaţi următoarele informaţii de interes public:

1. Dacă din arhivele Comisiilor de specialiate ale CSM, ale Secţiilor pentru judecători respectiv pentru procurori ale CSM, ori ale Plenului CSM rezultă că a fost pus pe ordinea de zi ori discutat, în orice formă, proiectul de Protocol dintre CSM şi SRI, înregistrat ulterior sub numărul 001/1154 din 7.08.2012.

2. Dacă din evidenţele cabinetelor Preşedintelui CSM respectiv al Vicepreşedintelui CSM rezultă că au fost trimise informări către membrii CSM în legătură cu încheierea şi semnarea Protocolului dintre CSM şi SRI numărul 001/1154 din 7.08.2012.

3. Dacă Protocolul numărul 001/1154 din 7.08.2012 dintre CSM şi SRI a fost supus aprobării Plenului CSM, în condiţiile Legii nr. 317/2004.

4. Dacă proiectul Protocolului numărul 001/1154 din 7.08.2012 dintre CSM şi SRI a făcut obiectul unei analize de specialitate în cadrul direcţiile tehnice ale CSM (de ex. DLDC ori DRUO), în vederea analizării legalităţii şi oportunităţii semnării acestuia”, se arată în solicitarea lui Adrian Toni Neacşu, transmisă CSM.

Protocolul încheiat între CSM şi SRI, în 2012, a fost desecretizat în 4 mai 2018. După publicarea acestuia, Toni Neacşu a declarat pentru MEDIAFAX că, deşi era membru în Consiliu la acea vreme, că nu ştia de existenţa unui astfel de protocol.

"În niciun caz nu ştiam de el (n.r. de protocol), şi, cu siguranţă, nici nu ştiau majoritatea celorlalţi membri CSM, cu o parte din ei având eu discuţii şi având această confirmare. El a fost încheiat la nivelul conducerii CSM, care nu a discutat cu absolut nimeni şi care nu a prezentat nimănui acest protocol. Dacă protocolul a fost aplicat, nu putea să fie aplicat decât pe conducere, pentru că altfel, noi, membrii CSM, trebuia să aflăm de existenţa lui, în sensul că producea nişte efecte, primeam nişte informări de la SRI sau despre ce e vorba acolo. Însă, nici vorbă de aşa ceva", spune Toni Neacşu.

O cerere similară a fost depusă la sediul Consiliului şi de fostul preşedinte al instituţiei, Alina Ghica şi de procurorul Oana Hăineală, ambele semnatare ale protocolului menţionat. Şi agenţia de ştiri MEDIAFAX a solicitat, marţi, conducerii CSM să aducă lămuriri cu privire la protocolul încheiat de instituţie cu SRI în anul 2012 şi dacă au existat raportări reciproce între cele două instituţii. Tototdată, se ridică întrebarea privind legalitatea folosirii informaţiilor SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici