Ordinul de anulare a Ordinului 92 privind impozitarea cadourilor şi primelor, publicat în MO

Ordinul ministrului Muncii, Paul Păcuraru, emis în 20 februarie, pentru anularea Ordinului 92 privind impozitarea cadourilor şi primelor, a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial (MO).

164 afișări
Imaginea articolului Ordinul de anulare a Ordinului 92 privind impozitarea cadourilor şi primelor, publicat în MO

Ordinul de anulare a Ordinului 92 privind impozitarea cadourilor şi primelor, publicat în MO

Ministrul Paul Păcuraru a solicitat Monitorului Oficial, încă din 21 februarie, publicarea cât mai urgentă a ordinului de anulare.

Prin Ordinul emis la 20 februarie 2008, au fost eliminate prevederi discutabile din punct de vedere al interpretării cuprinse în Ordinul ministerial numărul 92, emis în 8 februarie 2008 referitor la impozitarea venitului brut.

Decizia emiterii unui nou ordin pentru eliminarea acestor prevederi a fost luată, potrivit lui Păcuraru, de comun acord cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Astfel, potrivit noilor prevederi cuprinse în Ordinul de anulare, vor fi exceptate de la plata contribuţiilor de asigurări sociale cadourile în bani oferite în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi al sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor de 8 Martie sau cu alte ocazii.

De asemenea, nu vor mai fi impozitate sumele primite în baza unor convenţii civile de prestări de servicii sau contracte de colaborare.

Ministrul Paul Păcuraru declarat că vor fi scutite de impozitare şi unele venituri în natură, respectiv utilizarea oricărui bun, inclusiv al maşini de orice tip, din patrimoniul afacerii în scop personal, contravalarea chiriei sau a unei părţi din aceasta şi utilităţile suportate de către angajator, cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

Totodată, Păcuraru anunţa că prin acest nou ordin vor fi scutite de contribuţiile de asigurări sociale şi împrumuturile nerambursabile, anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului, abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, permisele de călătorie pe orice mijloc de transport folosite în scop personal, dar şi primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii.

Întrebat dacă aceste prevederi ar putea fi din nou în vigoare începând cu 2009, ministrul a precizat că acestea ar putea fi aplicate atunci când Codul fiscal va fi aplicat cu rigoare în România.

"Noi ne-am făcut datoria, singura vină pe care o avem ţine de rigurozitatea cu care am încercat să aplicăm Codul fiscal. Codul fiscal nu l-am inventat şi nu l-am descoperit noi, dar decât să permitem interpretări denaturate prefer să renunţ", a explicat ministrul.

Acesta a mai declarat că Ordinul 92 a apărut în urma încercării de a identifica în Codul fiscal, pe baza definiţiilor din lege, venituri care pot fi bază pentru contribuţie. El a mai explicat că prin Ordonanţa 91/2007 a fost definită suma veniturilor de natură salarială, respectiv extinderea bazei de contribuţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici