Revoluţionarii au primit peste 150 de pagini noi din dosarul Revoluţiei, desecretizate de MAI

Asociaţia 21 Decembrie a primit un set de 154 de noi file din dosarul Revoluţiei, desecretizate, luni şi marţi, de Ministerul Administraţiei şi Internelor, documente care conţin prima referire oficială la existenţa unui presupus terorist.

37 afișări
Imaginea articolului Revoluţionarii au primit peste 150 de pagini noi din dosarul Revoluţiei, desecretizate de MAI

Revoluţionarii au primit peste 150 de pagini noi din dosarul Revoluţiei, desecretizate de MAI (Imagine: Mediafax Foto)

"Am primit astăzi (miercuri - n.r.) două volume cuprinzând 154 de file, documente din dosarul Revoluţiei, întocmite de fostul comandament al grănicerilor. Nu am văzut până acum niciun ordin de secretizare şi nici vreunul de desecretizare, aşa că nu putem spune cu certitudine ce entitate a dispus ca acestea să nu mai fie secrete", a declarat, într-o conferinţă de presă de miercuri seară, liderul Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş.

Nici Mărieş, nici avocaţii organizaţiei nu au reuşit să studieze în detaliu documentele. Totuşi, la o primă lectură, aceştia au observat că într-unul din rapoartele întocmite de un colonel din respectiva unitate a grănicerilor apare o referire la un cadavru al unui terorist.

Aceleaşi documente mai conţin referiri detaliate despre cele găsite asupra jurnalistului belgian Danny Huwe, mort în zilele revoluţiei în zona Răzoare.

În plus, în acelaşi dosar mai există un document, care datează din 1994, un raport în care se arată că, potrivit legii, mai multe jurnale de cazarmă, note cuprinzând convorbiri telefonice şi alte asemenea documente au fost distruse întrucât termenul maxim de arhivare era de trei ani de la întocmirea lor.

"Practic, avem de-a face cu prima referire la un terorist într-un document oficial şi cu prima dovadă clară că au existat probe distruse de instituţii ale statului, documente care conţineau date importante despre evenimentele din decembrie 1989", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, avocatul Antonie Popescu.

Teodor Mărieş, care se află în a doua zi de grevă a foamei, a cerut, în finalul conferinţei de presă, lămuriri în legătură cu cele cuprinse în documentele recent primite, precizând că nu va înceta protestul până când instituţiile statului român nu vor respecta întocmai dispoziţia CEDO, care a impus ca asociaţiei să-i parvină o copie integrală a dosarului Revoluţiei.

Până în prezent, în urma unui protest similar, care a durat peste 70 de zile, Mărieş a obţinut aproximativ 98% din documentele aflate în dosarul Revoluţiei, el aşteptând în continuare desecretizarea unor acte întocmite de Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici