Sindicaliştii feroviari anunţă grevă de avertisment miercuri, între 7.00 şi 9.00

Sindicaliştii feroviari nu s-au înţeles, luni, cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor în ceea ce priveşte majorarea salarială, astfel că miercuri între orele 7.00 şi 9.00 vor declanşa greva de avertisment, câteva sute de trenuri urmând să fie oprite.

15 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii feroviari anunţă grevă de avertisment miercuri, între 7.00 şi 9.00

Sindicaliştii feroviari anunţă grevă de avertisment miercuri, între 7.00 şi 9.00 (Sursa: Mediafax Foto)

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Barna Tanczos, a spus luni, la finalul întâlnirii cu sindicaliştii, că ministerul a oferit sindicaliştilor o majorare de cinci la sută în aprilie şi cinci la sută în octombrie, ofertă cu care feroviarii nu au fost de acord.

"Sindicaliştii nu acceptă această ofertă, deşi în opinia noastra este una corectă.", a declaral Barna Tanczos.

Totodată, secretarul de stat a spus că a cerut sindicaliştilor să modifice ora grevei de avertisment, pentru diminuarea pagubelor, explicând că între orele 7.00 şi 9.00 dimineaţa traficul este intens, iar întreruperea trenurilor în acest interval ar perturba traficul feroviar întreaga zi, însă sindicaliştii nu au fost de acord cu această modificare.

Barna a mai spus că marţi vor fi anunţaţi şi călătorii despre greva programată să aibă loc miercuri dimineaţă.

Preşedintele sindicatelor feroviare Mişcare - comercial, Gheorghe Popa, a spus, la finalul întrevederii, că sindicaliştii nu pot amâna greva de avertisment, aşa cum a cerut ministerul.

"Administraţia ne-a invitat azi (n.r. - luni) să ne ceară amânarea grevei până când Ministerul de Finanţe se pronunţă asupra bugetelor de la calea ferată, dar din 19 februarie, când am avut ultima întalnire cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, aveau tot timpul să se pronunţe asupra acestor bugete, aşa că noi nu amânăm greva de avertisment de miercuri", a declarat Gheorghe Popa.

Pe lângă sindicaliştii afiliaţi la Mişcare - Comercial, se mai alătură şi cei din Federaţiile "Drum de Fier", Automatizări feroviare şi Elcatel. Mecanicii de locomotivă sunt singurii care nu declanşează miercuri greva, deoarece ei încă nu au parcurs paşii legali până la această formă de protest. Cu toate acestea, ei susţin că sunt alături de colegii lor.

Barna Tanczos a precizat că nu va mai exista o altă întâlnire cu sindicaliştii, până miercuri, pentru că oferta ministerului nu poate fi modificată, bugetul neputând să susţină o majorare mai mare.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, că "sub nicio formă nu se pot majora cu 18 la sută" salariile ceferiştilor, pentru că orice creştere salarială trebuie corelată cu indicatorii macroeconomici, altfel ar însemna, în opinia demnitarului, că "se dau bani fără muncă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici