Studenţi români la medicină fac cercetări pe oseminte ale victimelor Holocaustului

Studenţi români de la Facultatea de Medicină din Iaşi folosesc pentru cercetare schelete ale victimelor Holocaustului îngropate într-o groapă comună, afirmă un evreu american care locuieşte în prezent în acest oraş din România, potrivit ediţiei electronice a cotidianului Jerusalem Post.

103 afișări
Imaginea articolului Studenţi români la medicină fac cercetări pe oseminte ale victimelor Holocaustului

Studenţi români la medicină fac cercetări pe oseminte ale victimelor Holocaustului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

După ce a discutat cu mai mulţi studenţi români la medicină, americanul, care a solicitat anonimatul, a trimis un e-mail Departamentului de Funeralii şi Cimitire din cadrul Centrului Rabinic din Europa (RCE), dând detalii despre profanarea cimitirului de evrei. "Dacă trăieşti în Iaşi, pur şi simplu mergi în oraşul Podu Iloaiei şi ceri muncitorilor de la cimitir un schelet. Muncitorii sapă printre rămăşiţe, răzuiesc carnea uscată de pe oase şi «le curăţă frumos» pentru aproximativ 40 de dolari", a scris americanul în e-mail, rezumând conversaţiile sale cu studenţii români.

La 30 iunie 1941, două "trenuri ale morţii" au părăsit oraşul Iaşi, în cursul unui pogrom de proporţii. Unul dintre aceste trenuri s-a oprit la Podu Iloaiei şi cei 1.194 de evrei care au murit de sete sau din cauza căldurii au fost îngropaţi acolo într-o groapă comună. Deşi mai multe organizaţii evreieşti au deschis anchete în acest caz, acuzaţiile americanului nu au fost confirmate până în prezent.

"Ştim povestea. Problema este că nimeni nu o poate confirma", a spus Marco Katz, director naţional şi fondator al Centrului pentru Monitorizare şi Combaterea Antisemitismului din România. "Totul este posibil. (...) Profanarea cimitirelor nu este neobişnuită în România", a adăugat el. Cimitirele evreieşti care se află în afara capitalei Bucureşti nu sunt întreţinute pentru că există foarte puţini evrei în aceste zone, potrivit lui Katz.

La 2 iunie, Centrul Rabinic din Europa a trimis doi tineri evrei care s-au dat drept studenţi români la cimitirul de unde ar fi fost exhumate schelete ale victimelor Holocaustului. Cei doi au vorbit cu o femeie responsabilă cu întreţinerea cimitirului, iar discuţia a fost înregistrată. Aceasta nu a negat niciodată acuzaţiile americanului, dar le-a spus studenţilor sub acoperire să discute cu soţul ei. "Am mers să cumpărăm unul, dar femeia de la cimitir nu mi l-a dat (...) Cred că ceilalţi studenţi merg la alte cimitire", a spus el. Studentul, care a solicitat anonimatul, crede că unele dintre oseminte provin atât din cimitire evreieşti, cât şi non-evreieşti. "Nu cred că este legat de antisemitism", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici